Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftverk stängs - för laxens skull

/
  • SIgge, 4 år hjälpte pappa Björn Tusås att städa vid Testeboån.
  • Bernt Johansson tror på ett rikare ekosystem i Testeboån när laxen hittat tillbaka. Här vid laxens forsränna.
  • Fabian Wahlstedt och pappa Thomas är Strömsbro-bor som ville hjälpa till med städningen.

För femtio år sen var det gott om lax i Testeboån, men sedan dess har de bara synts sporadiskt. Nu ska de återintroduceras i ån och därför hölls kraftverket stängt i helgen.

Annons

– Vi kommer att få en ökning av lax som heter duga, sa Bernt Johansson från Fiskvandring Gästrikland som var på plats för att hålla koll på laxen och städa området.

Kraftverket och hur vattnet användes i Testeboån gjorde att laxarna inte längre hittade dit som de brukade. De förvirras och tror i stället att de ska simma upp för strömmen in i kraftverket längre ner istället för att fortsätta uppåt i ån.

Flera initiativ har tagits på sistone för att bevara laxarna i ån. Bland annat har det byggts en ny forsränna, där laxarna kan simma uppströms. Där ån delar sig har man byggt ett staket så att fiskarna inte ska simma mot kraftverket istället.

Under helgen har Fiskvandring Gästrikland köpt ett stopp av kraftverket, så att laxvandringen ska hållas ostörd. Tack vare ekonomiska bidrag från flera olika företag, bland annat från Gävle Energis nystartade Drivskraftsfond så var det möjligt att stänga kraftverket under en helg.

Björn Tusås är ansvarig för Drivkraftsfonden och är väldigt nöjd med dagen. Detta är deras första projekt, och han är på plats med sin son Sigge för att hjälpa till och städa runt ån.

– Att det finns lax i Testeboån är en jättepositiv grej för Gävle, säger Björn Tusås.

Tiotalet Strömsbro-bor dök upp för att hjälpa till med städningen.

– Jag tycker att det är en viktig grej, jag är uppvuxen här och tycker det är jättebra att det ska återuppbyggas, sa Thomas Fahlstedt som var på plats med sin familj.

Mer läsning

Annons