Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver att läkarnas arbetsmiljö ses över

Hög arbetsbelastning, stress, hög personalomsättning och dåliga lokaler.

Det är några av bristerna på hjärtavdelning på Gävle sjukhus. Nu kräver Arbetsmiljöverket att riskerna i läkarnas arbetsmiljö ses över.

Annons

Vid en inspektion i april upptäckte Arbetsmiljöverkets inspektörer att det fanns flera brister i hur lokalerna på avdelning 105 på sjukhuset var utformade. Det saknas bland annat utrymmen där patienter kan träna, rum där läkare kan ha enskilda samtal med patienter och salar där patienter kan isoleras. Inomhusklimatet dåligt och bristen på förråd gör att förrådsvagnar och annan utrustning förvaras i korridoren.

Dessutom är arbetsbelastningen hög.

Inspektörerna konstaterar att avdelningens chefer visserligen jobbar på bra med arbetsmiljöarbetet men konstaterar att lokaproblemen kvarstår och att det fortfarande saknas en plan för hur läkarnas arbetsmiljö ska förbättras.

– Läkarna är en grupp som vi upptäckt ofta saknas i arbetsmiljöarbetet, säger arbetsmiljöinspektören Mia Carnerius.

Sjukhuset måste nu gå igenom och se vilka risker det finns för att läkarna ska drabbas av olyckor eller ohälsa på grund av arbetsmiljön. Därefter ska man ta fram en plan får hur och när problemen som man upptäcker ska vara borta. Christina Löfving

Mer läsning

Annons