Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativiteten flödar bland unga företagare

/
  • Johannes Lund, Cecilia Müllbarrck, Johan Renström, Joel Svedberg, Elisabeth Millberg, Martin Andersson och Emilia Nilsson, från Göranssonska skolan hoppas att deras affärsidé ska finnas på marknaden vid jul.

Ett litet rör som ersätter plånboken. Det är en affärsidé som unga företagarelever tror på.

– Vi hoppas kunna sälja den till jul, säger Emilia Nilsson 17 år, Göranssonska skolan i Sandviken.

Annons

Money Savier uf, så har Emilia Nilsson och hennes klasskamrater döpt sin affärsidé.

– Man kan stoppa pengar i ett litet rör i stället för att bära med sig hela plånboken. Eller bara ha pengarna löst i fickan. Eftersom röret fästs på nyckelknippan så riskerar man inte att tappa pengarna, därav produktnamnet, säger Johannes Lund, 17 år, student vid Göranssonska skolan.

Emilia Nilsson och Johannes Lund är två av årets 1 200 gymnasieelever i länet som deltar i kursen UF – unga företagare. Eleverna ska under sitt sista gymnasieår skapa ett företag, från ax till limpa. Utbildningen är först och främst tänkt att ge eleverna mer kunskap och träning i hur det är att vara egen företagare. Men, de elever som blivit bitna på sin affärsidé och vill fortsätta efter att skolans slut, kan göra om företaget till antingen ett aktiebolag, handelsbolag eller ett bolagsföretag.

Helene Åkerlind, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg, berättar att forskning visar att nästan var fjärde ung företagare har eget företag tio år senare, och i snitt anställer företagen fyra medarbetare. Detta skulle betyda att ungefär 300 av dessa elever kommer att vara egenföretagare om tio år.

– I dag måste ungdomar skapa sin egen framtid. Det är inte som förr när man gick ut skolan, blev anställd på ett företag och jobbar där resten av livet. Tack vare tekniken har den yngre generationen också andra möjligheter i dag, säger hon.

Mer läsning

Annons