Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminalvården säger upp avtal med Stickan

Minst 150 män dömda för våld i nära relationer har de senaste tio åren behandlats på Stickans kriscentrum för män i Gävle.

Nu säger Kriminalvården i Gävleborg upp avtalet, trots att en pågående utvärdering tyder på att Stickans metod är framgångsrik.

Annons

– De borde ha inväntat utvärderingen, säger Annika Almqvist, som arbetar på FoU, en enhet för forskning och utveckling inom Region Gävleborg.

Utvärderingen som görs på uppdrag av Frivården Gävleborg beräknas vara klar i början av nästa år. Enkätsvaren visar att männen är mycket nöjda med behandlingen. Männen säger sig ha lärt sig att agera annorlunda i situationer där de tidigare har använt våld.

74 procent av de som svarat anser att det har blivit mycket lättare att handskas med problemen, och 19 procent att det har blivit något lättare.

Egen behandling

Kriminalvården i Gävleborg ska nu i stället själv ta hand om behandlingen av män dömda för våld i nära relationer. Programmet heter IDAP (Integrated Domestic Abuse Programme), har utarbetats i Storbritannien och används av kriminalvården sedan 2004.

– Det är inte tu tal om att Stickans behandling varit bra, den har varit jättebra, men inriktningen inom kriminalvården är den här och då måste vi följa det, säger Håkan Ström, chef för Kriminalvården i Gävleborg.

Stickan får ekonomiskt stöd via avtal med landstinget och Gävle kommun. Stickan fick i december också 400 000 kronor från Stiftelsen Adolf Grapes minne.

Mer läsning

Annons