Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRIS-lägenheten kan rädda Ronny

/
 • OMTAG. Ronny Mossberg bodde i KRIS-lägenheten ett tag även förra året. Han gick vidare till en egen lägenhet och hade till och med jobb. Men han började knarka igen. Nu gör han ett nytt              försök, och säger att hans enda chans är stödet från KRIS.
 • BRA START. En lägenhet att gå till direkt när man lämnar fängelset kan vara avgörande för om man ska lyckas bryta med droger och kriminalitet. 
Jari Lehtola och Ronny Mossberg bor i en lägenhet i Sätra som KRIS har i samarbete med Gavlegårdarna.
 • FRIA. På dagarna går Jari Lehtola och Ronny Mossberg en studiecirkel hos KRIS, Kriminellas revansch i samhället. Sedan kan de åka hem till sin lägenhet i Sätra, där KRIS låter dem bo tills de lyckas skaffa bostad på annat vis. Lägenheten står Gavle-
gårdarna för, och syftet är att personer ska ha någonstans att flytta direkt vid frigivning från Gävleanstalten.

När Jari Lehtola släpptes ur fängelset visste han vart han skulle ta vägen.
En lägenhet väntade i Sätra, och på dagarna en studiecirkel hos KRIS, Kriminellas revansch i samhället.
Gavlegårdarna sponsrar en lägenhet där KRIS kan låta personer bo direkt när de kommer ut ur fängelset.

Annons

I KRIS lokaler på Söder i Gävle sitter fyra män och pratar runt ett bord, Stefan, Lennart, Ronny och Jari.

Alla fyra har begått brott av något slag. Men det var olika länge sedan. Just nu är det Ronny Mossberg och Jari Lehtola som behöver mycket stöd för att leva utan knark och annan brottslighet.

– Om jag inte hade fått hjälp från KRIS så hade jag inte haft någonting när jag muckade 5 maj. Ett par år har jag bara hållit på med saker som man inte ska. Jag hade ingen bostad innan jag åkte in. Men jag fick kontakt med KRIS på anstalten och när jag kom ut fick jag chansen att flytta in i deras lägenhet. Annars ska man ju söka bostad genom soc, det är lite mer omständigt och kan ta tid, säger 43-åriga Jari Lehtola.

På dagarna jobbar de med ett studiematerial som heter Ny framtid.

Lennart Källberg på KRIS håller i studiecirkeln och tar hjälp av folk från till exempel Gavlegårdarna och Kronofogden som kan förklara hur olika saker fungerar, och ge tips om hur man kan jobba för ett förstahandskontrakt eller bättre relationer.

På eftermiddagarna när de är klara på KRIS har Jari och Ronny en lägenhet i Sätra att åka hem till, med varsitt sovrum och en balkong mot en grön gård.

De vet inte hur länge de ska bo här, kanske några månader. Det beror delvis på hur det går med skulderna. Om de kommer vidare till egna bostäder kan KRIS låta någon annan flytta in här.

Men 26-åriga Ronny Mossberg vet att det är dumt att ha för bråttom. Han bodde här ett par månader förra året, och lyckades med KRIS hjälp skaffa sig ett svetsarjobb och egen lägenhet. Men han föll för drogerna igen, åkte dit för stöld och satt några månader på Gävleanstalten.

– När jag kom ut åkte jag till Örebro där jag kommer från och fortsatte knarka. Men efter någon vecka ringde jag Stefan. Det var i stort sett min enda chans att bli drogfri igen. Jag hade tur att det fanns ett rum ledigt, säger Ronny Mossberg.

Stefan heter Olsson i efternamn, är ordförande för KRIS-föreningarna i länet och anställd av Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet.

– Ibland vill det sig, ibland inte. Det är bara att börja om, kommenterar han Ronnys historia.

– Det kan gå skitbra nu, säger Ronny, skrattar och rycker på axlarna.

Mer läsning

Annons