Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisgruppen blev aldrig inkallad i Sätra

Krisgruppen P
osom


kallades inte in i samband med radhusbranden i Sätra då tolv familjer blev bostadslösa.


– Vi tycker att det var konstigt. Vi hade kunnat göra en bra insats, säger Jan Callenmark, samordnare för P
osom
i Gävle.

Annons

Räddningstjänsten övervägde att kalla in Posom men lät bli.

– Vår insatsledare bedömde att det inte behövdes eftersom man hade möjlighet att ta hand om de drabbade ändå. Gavlegårdarna ordnade snabbt med en lokal och fick alla under tak, säger Johanna Lundgren, informatör på Räddningstjänsten.

Bosse Carlsson och Agneta Kring Carlsson berömmer polis, Gavlegårdarna och sitt försäkringsbolag. Men någon direkt krishjälp har de inte sett till.

Jan Callenmark som är samordnare för Posom, vill inte kritisera någon. Men han tycker att det är synd att en resurs som Posom inte utnyttjades.

Posom-gruppen, med representanter från bland annat socialtjänsten, kyrkan och Röda korset, brukar hjälpa till med både praktiska saker och stödsamtal direkt när något krisartat inträffat.

Någon dag senare brukar de kalla samman de drabbade för att kolla hur de mår och slussa dem som behöver vidare till samtalshjälp hos kyrkan eller hälsocentralen.

– Dessutom brukar vi utbilda lite om det här med krisreaktioner så att man är mer beredd på det som brukar komma efter några dagar. Vi behöver bli inkopplade direkt för att kunna fullgöra den här funktionen, säger Jan Callenmark.

Kommunens säkerhetschef Arne Andersson kontaktade i måndags prästen Maria Stjerndorff som ingår i Posom-gruppen, så att hon kunde komma ut och samtala med några av de drabbade.

– Det är lätt att vara efterklok. På fredagen var alla fokuserade på det praktiska och det var nog inga som direkt hade tid att fundera över krisreaktioner, säger Arne Andersson.

Mer läsning

Annons