Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristna demonstrerade mot våldet i Irak

/

Stoppa våldet mot Iraks kristna minoritet. Med det budskapet tågade medlemmar ur den katolska församlingen i Gävle till Stortorget på lördagen.

– Jag har varit upprörd i flera veckor, säger Merna Albeer, vars släkting är en av många kristna som dödats den senaste tiden.

Annons

Ett trettiotal församlingsmedlemmar utrustade med plakat, bilder på mördade och psalmböcker tågade på lördagen i gemensam tropp från katolska kyrkan på Söder till Stortorget. Syftet med demonstrationståget var att uppmärksamma omvärlden på det våld som just nu pågår mot kristna i Irak.

Den utlösande faktorn var en händelse 31 oktober då en syriansk-katolsk kyrka i Iraks huvudstad Bagdad anfölls mitt under pågående gudstjänst. Enligt uppgift dödades omkring ett 50-tal personer, däribland ett 4-årigt barn och två präster.

– En av prästerna var min mammas fyrmänning. Han var 27 år och hade precis börjat. Terroristerna som ligger bakom det här vill utplåna alla kristna, säger Merna Albeer, medlem i Gävles katolska församling.

Enligt församlingens präst, Pater Damian O Eze, är syftet med demonstrationen främst att säga att det är fel att döda, inte att mana till motaktioner mot terroristerna.

– Det som händer i Irak är fruktansvärt. Många i församlingen sörjer nu och är rädda för att deras anhöriga kan dödas, säger han.

Merna Albeer tycker att den irakiska regeringen gör för lite för att skydda de kristna. Enligt henne måste omvärlden få upp ögonen och förstå att de kristna är hotade och att detta är ett allvarligt problem.

– Frankrike har tagit emot sårade från händelsen i kyrkan. Jag vill att fler länder gör samma sak, säger hon.

Enligt svenska Migrationsverket skulle dock ett beslut som säger att alla kristna irakier ska få uppehållstillstånd i Sverige kräva att svensk domstol slår fast att det pågår inbördeskrig i Irak. Det gjordes inte ens när säkerhetsläget var som värst i landet. Men särskild hänsyn tas till Iraks utsatta minoriteter, enligt Migrationsverket.

Lördagens demonstration i Gävle avslutades med en gudstjänst där man bad, både för de mördade och för dem som utfört dåden.

Mer läsning

Annons