Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik även mot privat vårdföretag

Gävle kommun har inga bestämda krav på personaltätheten när tjänster upphandlas av privata vårdföretag.

– De ska ha bemanning efter behov och ansvaret ligger hos entreprenören, säger Lena Isokivelä, uppdragschef inom omvårdnad i Gävle.

Annons

Arbetarbladet berättade i går om kritik mot Gävles kommunala demensboenden. Men även boenden som drivs av företag kritiseras.

– Under den här fina sommaren har de boende suttit inomhus hela dagarna. Alla demensboenden borde ha en uteplats med lite gräs, buskar, blommor och en plats i både skugga och sol, säger en anhörig som vill vara anonym.

Hinner inte med

Hon har en nära anhörig placerad på Vinddraget, ett demensboende i Gävle som drivs av ett privat företag.

– Demensvården behöver bli mer human. Personalen har nu så bråttom och hinner inte med. De ska städa, ordna med maten, tvätta kläder, byta blöjor, ta upp och lägga de gamla. Ett demensboende där det bara finns en personal för åtta demenssjuka under större delar av helgerna, borde inte vara tillåtet. Vi ska byta demensboende till en annan kommun.

De särskilda boenden för äldre som drivs i kommunens regi har i genomsnitt högre bemanning än de boenden som drivs av privata företag. Det visar en riksomfattande undersökning som Socialstyrelsen gjorde i fjol. Vinddraget och Björkegrenska som drivs av Förenade Care fick förra året kritik i en revisionsrapport. Förenade Care ansågs bland annat ha för låg bemanning.

– Vi har ökat antalet årsarbetare i årets budget. Vi har fyra demensavdelningar med åtta brukare och två anställda på varje avdelning, både morgon och kväll, säger Maria Fahlgren, verksamhetschef på Vinddraget i Gävle.

Enligt Lena Isokivelä, uppdragschef inom omvårdnad Gävle, har kommunen inga bestämda krav på bemanningen när tjänster upphandlas av privata vårdföretag.

– De ska ha bemanning efter kundernas behov. Vi följer sedan upp med ett antal revisioner och får vi in klagomål följer vi upp dem.

Mer läsning

Annons