Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik från privat hälsocentral: Konkurrensen är satt ur spel

/
  • Hälsocentralen City är en av de privata hälsocentraler som enligt Andreas Johansson missgynnas när regionen låter sina egna hälsocentraler göra av med mer pengar än vad de egentligen ska ha.
  • Andreas Johansson vill ha svar på vad regionen ska göra åt den ojämlika konkurrensen.

De privata hälsocentralerna i Gävleborg känner sig missgynnade.
Medan de måste klara sig med patientersättningen får regionens egna hälsocentraler gå med underskott år efter år.

Annons

Förra året gick landstinget primärvård back med hela 38 miljoner kronor. Och i år ser man ut att gå med ett nytt mångmiljonunderskott.

Det har fått de privata hälsocentralerna att reagera.

En av tankarna med det hälsovalssystem som införts i Gävleborg är att privata och landstingsdrivna hälsocentraler ska kunna konkurrera på lika villkor. De får på samma sätt ersättning för den vård de utför.

Men om regionens egna hälsocentraler varje år gör av med mer pengar än vad de egentligen har så är det knappast på lika villkor, påpekar familjeläkaren Andreas Johansson på Hälsocentralen City i Gävle.

– Man sätter konkurrensen ur spel, konstaterar han.

Han menar att regionen i praktiken subventionerar de egna hälsocentralerna genom att tillåta dem att dra över budgeten.

Han har räknat ut att om underskottet i år blir 17,3 miljoner kronor motsvarar det en subvention på 94 kronor patient. För en hälsocentral med 5 000 listade patienter är det lika mycket som vad en distriktssköterska kostar under ett helt år.

– Man snedvrider systemet när man gynnar vissa hälsocentraler genom att tillföra dem mer pengar, säger Andreas Johansson.

Nu har han i ett brev krävt svar från Region Gävleborg på vad man ska göra för att se till att det verkligen blir ett konkurrensneutralt system.

– Antingen måste man ersätta de privata hälsocentralerna på något sätt eller så måste man se över om nivåerna på ersättningen i hälsovalssystemet är rimliga då de offentliga hälsocentralerna går med underskott.

Tycker ni att ersättningen är för dålig?

– Ja, den är för låg. Det är väldigt svårt att få det att gå runt, menar Andreas Johansson som förutom att han är läkare även är delägare i Hälsocentralen City.

Varken hälsovalskontorets chef Magnus Thuresson eller hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman vill i dagsläget svara på Andreas Johanssons frågor.

– Det här är något som politikerna i hälsovalsutskottet får ta ställning till, säger Kjell Norman.

Hälsovalsutskottet träffas i början av december och ska då ge ett svar.

Mer läsning

Annons