Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot fartkontroller förvånar polisen

Sverige som anses vara ett av världens trafiksäkraste länder fick oväntad kritik på en europeisk trafiksäkerhetskonferens i Stockholm på tisdagen. Kontrollen av fortkörare är för slapp jämfört med övriga Europa.

– Jag blir förvånad. Trafikkontrollen har ökat mycket under de senaste åren, säger Lars Fredin, tillförordnade operativ chef för polisen i Gävleborg.

Annons

Europas tyngsta trafiksäkerhetsorganisation ETSC presenterade jämförelsen vid en Trafiksäkerhetskonferens i Saltsjöbaden på måndagen.

Trots att Sverige är bäst i klassen varnades vi för att slappna av. Andra länder, till exempel Frankrike, har mycket hårdare fartkontroller.

Enligt polisen i Gävleborg har insatserna i trafiken ökat mycket under de senaste åren, både när det gäller nykterhet, hastighet och fordonskontroll.

Målsättningen är att 4 500 bilförare ska bötfällas varje år i länet. Men fullt så långt räcker polisen ansträngning inte till.

2009 bötfälldes 3 785 bilister av Gävleborgspolisen.

Till och med augusti i år har 2 885 bilister åkt fast. Det är något mer än under samma period 2009.

– Jag hörde kritiken i en radiointervju och jag blir lite förvånad. Vi har ju fått ner antalet dödsoffer och svårt skadade väldigt mycket i Sverige. Och polisen genomför många fler kontroller nu än tidigare, säger Lars Fredin.

Gävlepolisen har uppnått ökningen genom att utbilda i stort sett alla utryckningspoliser i trafikkontroller.

De relativt få anställda som hör till den specialiserade trafikpolisenheten genomför däremot färre kontroller av fart och nykterhet nu än tidigare. De gör i stället många flera kontroller av yrkestrafiken, både av förarnas körtider och av fordonen, enligt nya EU-direktiv som har tillkommit.

Mer läsning

Annons