Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot mediernas rapportering av Pride

/

Måndagens invigning av Stockholms Pridefestival fick många medier att belysa HBT-frågor. Men Pelle Friberg, ordförande för RFSU Gävle, har tröttnat på att medierna bara är intresserade av vad han har att säga under Prideveckan.
– Jag tycker det är tragiskt. Vi arbetar med de här frågorna 360 dagar om året, säger Pelle Friberg, ordförande RFSU Gävle.

Annons

Stockholm Pride är årligen återkommande festival för främst homosexuella, bisexuella, transpersoner. På lördagen samma vecka brukar en parad äga rum och den brukar bli vida omskriven i medierna. Men Pelle Friberg på RFSU tycker att Gävles medier har en förutsägbar och ensidig rapportering av både sexualpolitiska frågor och Stockholm Pride.

– Medierna börjar alltid ringa fredagen innan Prideveckan. Innan dess är det helt tyst, säger han.

Pelle Fribergs missnöje bottnar dels i att de sexualpolitiska frågorna borde belysas året runt och dels i att när medierna väl bevakar fokuserar de på fel saker.

– De vill veta hur många som åker kroppsmålade till Pride. Jag tycker man ska träffa en regnbågsfamilj eller prata med de lokala politikerna och fråga hur det är lokalt Gävle, säger han.

Kristina Widestedt, som forskar i journalistik vid Stockholms Universitet, tycker att Pelle Fribergs iakttagelser låter riktiga och att de är vanliga för hur medierna rapporterar om minoriteter över lag.

– Medier gillar att rapportera positivt om en minoritet om det händer någonting speciellt. Men resten av tiden skrivs det bara om negativa händelser som hatbrott till exempel. Annars är det helt tyst, säger Kristina Widestedt.

Kristina Widestedt förklarar den ensidiga rapporteringen av HBT-frågor med att nyheter alltid skrivs ur ett majoritetsperspektiv. Dessutom är det en fråga om nyhetsvärdering.

Pelle Friberg minns ett år när han tittade på Prideparaden tillsammans med sin sambo, Magnus Svensson ordförande i RFSL Gävleborg. När regnbågsfamiljer och andra påklädda människor gick förbi hörde han plötsligt hur två gamla tanter framför honom sa: "Gud vad tråkigt, var är alla nakna?".

– Pride är så mycket mer än dem som dansar halvnakna. Pride är sexualpolitik. Men vi arbetar för att man ska kunna vara den man är även om det inte är Prideparad, säger han.

Vilka frågor skulle du helst vilja att medierna belyste i Gävle?

– Framförallt frågan om tvångssterialisering av transsexuella. KD har verkligen motarbetat oss i den här frågan. Dessutom mår HBT-ungdomar sämre än heterosxuella ungdomar och då framförallt transungdomar. Tillgängligheten till ungdomsmottagningar och arenor för unga HBT-ungdomar är andra viktiga frågor.

Mer läsning

Annons