Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogägaren tidigare mordåtalad i Uppsala

Ganska precis ett år före CH-branden satt den nu mordbrandsmisstänkte 30-årige före detta Gävlekrögaren inför rätta som misstänkt för ett mycket uppmärksammat mord i Uppsala. Det handlade om en ren avrättning där en 25-åring sköts med fyra kulor på en snötipp. Medmisstänkt var en annan Gävlebo. Båda friades i tingsrätten.

Annons

Polisen misstänker att motivet till mordet var narkotikaaffärer. 25-åringen fick i februari 2002 ett telefonsamtal och lämnade sin flickvän för att gå ut och möta någon. En stund senare dödades han på snötippen.

Kort tid efteråt greps två män som misstänkta. En av dem var den blivande Gävlekrögaren, då 22 år gammal. I går häktades han som misstänkt för CH-branden.

Den andre misstänkte var en jämnårig Gävlebo, nära släkt till en restaurangägare i Storvik, som drabbades av en brand 2004 (se artikel intill).

Släppta i brist på bevis

De båda släpptes i brist på bevis men polisen jobbade vidare och två år senare, i februari 2004 greps de igen i en stor polisrazzia.

Nu drevs polisutredningen fram till ett åtal och en rättegång. Polisen hade en rad indicier mot männen, men bevisningen räckte inte heller den här gången.

Den avgörande händelsen var under rättegången när ett par vittnen ändrade en uppgift om när de hade hört pistolskott. Det öppnade för möjligheten att gärningsmannen kunde ha varit någon annan än de åtalade. Tingsrätten friade dem och de försattes på fri fot.

Efter rättegången bedömde åklagaren det som omöjligt att komma vidare. Allt som kunde utredas hade gjorts.

De båda åtalade fick därefter ett stort skadestånd för den tid de suttit oskyldigt frihetsberövade, och för det lidande misstankarna mot dem orsakat.

Mer läsning

Annons