Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögaren på Baravara vann skattemål

Länsrätten tillbakavisar anklagelserna om skattefusk i bolaget som driver Gävlekrogen Old Saints med lunchrestaurangen Baravara i Gävle.
– Det är som en befrielse. Det här har plågat mig i fyra års tid, säger krögaren Gunnar Björkholm.

Annons

Domen i länsrätten innebär att Skatteverkets beslut om skönstaxering och skönsbeskattning av bolaget och dess ägare upphävs.

Det handlade om skattekrav på sammanlagt cirka 800 000 kronor.

– Det är jättemycket pengar, konstaterar Gunnar Björkholm som medger att han tänkt på skattekraven åtminstone någon gång i veckan under det senaste fyra åren.

För ett par månader sedan berättade Arbetarbladet om Skatteverkets krav på bolaget La Priova AB och dess ägare Gunnar Björkholm.

Gunnar Björkholm och hans juridiska ombud tillbakavisade påståendena om skattefusk och överklagade till länsrätten.

Skatteverket krävde att La Priova AB skulle betala ytterligare 380 000 kronor i arbetsgivaravgifter, moms och skattetillägg och att ägaren Gunnar Björkholm skulle betala ytterligare 417 000 kronor i skatt för inkomståret 2005.

I slutet av mars var det förhandlingar i länsrätten.

Enligt länsrätten kunde Skatteverket inte visa att man hade grund för sina krav.

Mycket av Skatteverkets resonemang byggde på att den så kallade bruttovinsten var betydligt lägre än vad som enligt branschorganisationen är normalt för restauranger. Bolaget redovisade en vinst på 46 procent men den borde vara minst 56 procent, menade Skatteverket.

Björkholm och hans ombud, advokaten Thomas Öberg, förklarade att den låga bruttovinsten berodde på att man rabatterade maten för att locka gäster. Det mesta av intäkterna kom i stället från spelverksamheten.

Skatteverket hade också gjort en så kallad kontantberäkning som visade att Björkholms redovisade inkomst var alldeles för låg för att han skulle klara sig. Björkholms förklaring var att hans pappa ställde upp med pengar och att han tullade på kontanter som han fått när han sålde en krog i Thailand.

Länsrätten litade på förklaringarna. En av ledamöterna i länsrätten ville gå på Skatteverkets linje men majoriteten gav krogägaren rätt.

– Det känns jätteskönt att få upprättelse. Det värsta har varit att folk tror att man stulit och förskingrat när man i själva verket har byggt upp en verksamhet från ingenting, säger Gunnar Björkholm.

Mer läsning

Annons