Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Därför skapar tv-serien "Bron" krimhistoria i svensk tv

/

Annons

Spännande och intressanta svenska (eller svensk-danska som i det här fallet) kriminalserier är vi inte direkt bortskämda med i det här landet. Men under hösten har söndagarna haft en stående punkt i och med att den tredje säsongen av ”Bron” har visats på SVT.

Samtidigt som ”Bron” säsongsstartade, började TV4:as höstsatsning ”Modus”. Det var svårt att inte jämföra de båda serierna och det blev då uppenbart vilken kvalitetsskillnad det var mellan dem. Två krimserier som inte bara påminde om varandra utan för att göra det hela än mer komplicerat använde sig av liknande skådespelare. Aldrig förut har väl skådespelar-Sverige känts så litet.

Trailern till ”Modus” var spännande men när upplösningen väl kom efter åtta avsnitt kändes allt ganska platt och så där oengagerat som svenska serier ofta gör efter fler än fyra avsnitt. ”Modus” saknade en hel del, men den hade framförallt inte någon Saga Norén.

Saga Norén, den normbrytande, irriterande och speciella polisen som spelas utmärkt av Sofia Helin. En karaktär som växer ju mer en lär känna henne. Karaktärsutvecklingen i serien, framförallt hos Saga är en central del i seriens framgång. Hennes mörker och tyngdfyllda hållning den här säsongen är inte att leka med. Eller hur Sagas nya danska kollega, Köpenhamnspolisen Henrik Sabroe överraskande blev just den klippa Saga behöver.

Precis som i en annan hyllad serie, brittiska ”Sherlock”, är det just pardynamiken mellan huvudpersonerna som är en av de stora behållningarna. Det missanpassade geniet och den mer nedtonade sidekicken. Vi var nog många som undrade om serien skulle klara avhoppet från Kim Bodnia men med Thure Lindhardt som Henrik är han knappast saknad. Skaparna med Hans Rosenfeldt i spetsen har visat att de kan göra modern och intelligent spänningsserie i fler säsonger och kanske kan vi tacka danskarna som har visat att de är experter på liknande format tidigare.

Visst finns det en del brister med ”Bron” men det vill jag inte ta nu. Istället vill jag vara glad att det faktiskt produceras bra serier i Sverige, sörja att sista avsnittet är på söndag och hoppas att Sofia Helin går med på en säsong till.

Mer läsning

Annons