Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulan stöts mitt på torget

/
  • Fixade banan. I går jobbade Markbyggarna för fullt med att fixa i ordning inför dagens tävlingar i kulstötning på Rådhustorget.
  • Glad projektledare. Erik Proos förverkligar i dag sin idé med att ha en kulstötningstävling på Rådhustorget i Gävle.
  • hjälper till. Niklas Tannerstål är gammal kulstötare och vet hur det ska se ut. Här hjälper han Markbyggarna att mäta så att allting blir exakt.

Rådhustorget har fått ett nytt utseende lagom till att friidrotts- SM tjuvstartar i dag. En ny kulstötningsring har nämligen tagit plats då kulstötningstävlingarna i eftermiddag ska hållas mitt på torget.

Annons

Att tävla i kula mitt i stan har blivit vanligare. Under SM i Falun förra året anordnades kulstötningen i stan och i år har Gävle antagit trenden.

– På ett stort SM försvinner kula väldigt lätt och det här är ett sätt för idrottsmännen att bli sedda. De kommer vara mitt i fokus vilket gör att de tycker det är kul, de gör ett bättre resultat och de minns Gävle, säger en mycket glad och exalterad Erik Proos, som projektleder alla evenemang runt friidrotts-SM.

Flera lass grus

På onsdagsförmiddagen började arbetet med att göra i ordning inför dagens tävlingar på Rådhustorget. Flera lass med grus lastades ur, maskiner plattade till och personal från Markbyggarna jobbade för att alla vinklar och mått skulle bli perfekta.

Eftermiddagens kulstötningsfinaler på Rådhustorget blir lite av en tjuvstart av SM. De resterande friidrottsgrenarna kommer att börja först på fredagen på Gunder Hägg Stadion.

– Jag vill att folk kommer hit och har kul. Tycker man att det är dyrt att gå på stadion kan man gå hit och titta i stället, det är helt gratis, säger Erik Proos.

Inga publikläktare

Hans vision var att vägarna runt om Rådhustorget skulle spärras av imorgon till förmån för publikläktare. Men så blir inte fallet, utan de tusentals besökare som Erik Proos väntar sig  kommer i stället att få hålla till godo med att stå runt om torget och titta.

Även allmänheten får chansen att prova på hur det är att stå i SM-ringen på Rådhustorget. Under dagen kommer nämligen vem som helst få prova på hur det är att stöta kula.

Mer läsning

Annons