Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och Fritid svarar på Studiefrämjandets kritik: "Dom hade också varit aktuella"

/
  • Ninni Berggren Magnusson, chef för Kulturavdelningen på Kultur och Fritid i Gävle.

Studiefrämjandet vänder sig mot att föreningarna i det nya kulturhuset i Gävle slipper betala hyra.
Här svarar Kultur och Fritid på kritiken.
– Om Studiefrämjandet hade tagit ett eget initiativ hade dom också varit aktuella, säger Ninni Berggren Magnusson, chef för Kulturavdelningen.

Annons

LÄS MER: Studieförbund kritiserar att nya kulturhuset inte lades ut på anbud

I helgen invigdes Kulturhuset Gävle i gamla fängelset i Gävle. Efter kulturföreningen Lättings konkurs visade totalt sju olika föreningar intresse för de lediga lokalerna, bland andra studieförbunden ABF och Vuxenskolan.

Kommunen låter föreningarna starta verksamheten utan att betala någon hyra – något som Studiefrämjandets chef Johan Anderung har riktat kritik mot.

"Jag skulle gärna vilja ha känt till förutsättningarna i förväg. Då hade vi säkert lämnat anbud. Kommunen kunde ha mejlat och bett oss lämna anbud", har Johan Anderung sagt till Arbetarbladet tidigare.

Eftersom Studiefrämjandet räknade in lokalkostnaderna gjordes bedömningen att det skulle bli för dyrt att flytta in i gamla fängelset.

Enligt Ninni Berggren Magnusson, chef för Kulturavdelningen på Kultur och Fritid i Gävle, hade Studiefrämjandet haft samma förutsättningar som övriga föreningar att bli en del av det nya kulturhuset – om man hade tagit ett eget initiativ.

LÄS OCKSÅ: Ny hyresgäst behövs i fängelset

– Johan Anderung och Studiefrämjandet har fått information om hur processen sett ut långt tidigare. Dom olika aktörerna som nu är ansvariga för verksamheten tog själva initiativ och vände sig till Statens fastighetsverk eftersom dom visste att lokalerna stod tomma, säger Ninni Berggren Magnusson och fortsätter:

– Föreningarna tog senare kontakt med kommunen och de visade sig vara kapabla att gå samman till en bra verksamhet. För oss har det inte heller inte spelat någon roll om det handlat om studieförbund eller inte, utan i stället vilka enskilda spännande aktörer som varit initiativtagande.

Ninni Berggren Magnusson poängterar att kommunen enbart står för hyran.

– Vi bidrar inte med en krona i rena verksamhetspengar. Vi sa också från början att vi aldrig skulle ge något stöd till bara en organisation, utan det har hela tiden byggt på att man är många och vill driva en verksamhet tillsammans. I Kultur och Fritid har vi ett uppdrag där vi ska jobba med äldre ungdomar och det här konceptet, öppet hus med kulturverksamhet, passar väldigt bra in i det. Sedan kommer vi noggrant följa upp det här.

Utöver ABF och Vuxenskolan ingår Sveriges Fängelsemuseum, IDKA, Kulturum, Gävles Unga och Gävligt Gott i nya kulturhusets verksamhet.

LÄS MER:

Gamla fängelset blir nytt kulturhus

Snart öppnar nya kulturhuset

Mer läsning

Annons