Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturministern vill se graffiti på Länsmuseet

/
  • Ren konst. Lena Adelsohn Liljeroths faschineras av renen som är gjord av Peter Johansson  och köptes in till Länsmusset Gävleborg 2002. Länsmuseichef Peder Mellander visar runt.
  • Gillar glas. Även Gunnar Cyréns glaskonstverk imponerade på kulturminsitern Lena Adelsohn Liljeroth (M).
  • Godis för minsitern? Kultur- och idrottsministern hade flera frågor om Gävleföretaget Ahlgréns bilar. Hon fick veta att de första bilarna var gula och gröna.

Länsmuseet i Gävle har under de senaste åren haft flera graffitiutställningar. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har tidigare kritiserat graffitimålningar gjorda av elever på Konstfack i Stockholm. I går besökte hon museet.
– Absolut hör graffiti hemma här. Men det finns i många fall en problematisk förhistoria att förhålla sig till, säger hon.

Annons

Länsmuséet har under flera tillfällen visat upp graffitikonstverk, senast under sommaren 2008 då flera målningar fanns på en vägg utanför museet. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) blev upprörd när hon såg en tunnelbanevagn sprejas ner och saboteras av en graffitikonstnär på konstmässan Market i Stockholm i början av februari. Detta väckte många starka känslor och en debatt följde.

– Ja. Visst kan graffiti vara konst. Men det finns komplikationer. Många graffitikonstnärer är duktiga, men de kan ha tränat på parkbänkar och fasader. Det är inte alltid uppskattat.

Hon menar att man måste visa respekt för andra människors konst och tycker det är hemskt att se graffiti på till exempel medeltida fasader.

– Det finns graffitikonstnärer som arbetat i 15 år och skapat sig ett namn. Men många inom graffitikulturen är inte intresserade att föra en dialog och det är ett problem.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths (M) var inte bara i Gävle för att diskutera graffiti. Hennes besök började på Länsmuseet, där hon fick ta del av Gävles kulturella historia.

Hon imponerades speciellt av Hedvig Ulfsparres konst och det pedagogiska i cirkusmanegen.

– Roligt att man valt att satsa mycket på den samtida konsten och ger den ordentligt med utrymme. De verkar kämpa med att få in det pedagogiska i berättelserna här.

Ann Nilsén som har hand om utställningar och pedagogik berättar att man jobbar mycket med ungdomar på högstadiet och gymnasiet.

– Det är värderingsövningar om konstverk och hur demokrati och diktatur kan se ut och ta olika vägar i konsten.

Rundturen bestod bland annat av en inblick i Sveriges största textilsamling, en titt på Gunnar Cyréns glashantverk och en tur med Ahlgréns bilar och Läkerol. Speciellt stort intresse visade Lena Adelsohn Liljeroth för Gefle porslinsfabrik.

– Det är inte alltid jag hinner besöka Länsmuseum så det här var väldigt trevligt, säger hon.

Mer läsning

Annons