Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen valde whiskydoft

/
  • spik nykter. I Mackmyra fick kung Carl XVI Gustaf själv spika fast sin namnbricka på ett ekfat som sedan fylldes med whisky. Han slog ledigt i två av de fyra spikarna, men sedan lämnade han ifrån sig hammaren. Landshövdingen Barbro Holmberg och kommunalrådet Carina Blank följde glatt spektaklet.
  • märkning. Den här plaketten fick kungen själv spika fast på ett fat som sedan fylldes med Mackmyra whisky.

Till Mackmyra kom kungen i ensamt majestät. Han fick en inblick i whiskytillverkningen och fick själv spika fast sin namnbricka på ett av faten.
Men vad kungen inte visste var att PRO i Hille bokats in samtidigt för ett besök.

Annons

Efter lunchen på Högbo bruk delade kungaparet på sig för första gången under sin dag i Gästrikland. Drottning Silvia luktade på parfymerna hos Björk & Berries medan kungen valde whisky i Mackmyra.

Mackmyra Whiskys vd Magnus Dandanell berättade om hur destilleriet kom till för tio år sedan och de senaste planerna på att bygga en whiskyby i Kungsbäck. Kungen ställde intresserat flera frågor om hur mycket whisky som tillverkas och var råvarorna tas ifrån.

Sedan var det dags för hans majestät att själv sätta fast en signerad namnbricka på ett ekfat.

– För allas vetskap är fatet tomt, så det här är helt enligt reglerna, sade kungen innan han händigt slog i två spikar till namnbrickan.

Men kort därefter fick han vara med och fylla upp fatet och forsla det till lagring.

En stund efter kungen och hans följe kom en busslast med pensionärer från Hille. Det var den lokala PRO-föreningen som hade tänkt sig en guidad tur i destilleriet. Vad de inte visste var att en dubbelbokning hade skett. Men det hela löste sig: medan kungen var i destilleriet, fick PRO-gruppen provsmakning och information på Mackmyras whiskykontor. Och när kungen åkt därifrån var det fritt fram för en rundvandring.

Mer läsning

Annons