Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig glans över symfoniorkestern

Det blir pampigt värre när Gävle Symfoniorkester firar sitt 100-årsjubileum 16 januari.
Med på gästlistan finns kungen och drottningen.

Annons

– Tillsammans med landshövdingen har vi bjudit in dem. Det känns bra att markera högtidligheten i jubileet, säger Beryl Lunder, chef för Gävle Konserthus.

Symfoniorkestern frågade, och kungaparet svarade – ja.

I hovets kalender står ordagrant: ”Närvaro vid Gävle Symfoniorkesters 100-årsjubileum, deltagare Konung Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia.”

– Det kommer att bli musik, mingel och mat hela dagen. Just nu vet jag inte hur mycket av det som kungaparet blir med på, berättar Beryl Lunder.

Hundraårsjubileet 16 januari är på en måndag. Det något märkliga valet av dag förklaras med att det var exakt det datumet 1912 som symfoniorkesterns första konsert på Gävle teater ägde rum.

– Själva konserten, med Malena Ernman som solist, kommer att framföra delar av det som spelades på den allra första konserten för 100 år sedan.

Vilka mer är inbjudna till jubileet?

– Kollegor, politiker, tidigare chefer och musiker. Vänner och bekanta alltså, som det brukar vara på födelsedagsfester.

Men en del av konsertpublikens 800 stolar har även varit ute till försäljning. Enligt Beryl Lunder kan det finnas ett fåtal biljetter kvar.

Mer läsning

Annons