Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustbevakningen på Gerdas gamla plats

/
  • Kustbevakningens nya depå som ska stå klar i mars byggs just nu längst ut i Gavleåns utlopp, bredvid gamla Gerdavarvet.

I Gavleåns utlopp, där Briggen Gerda en gång stolt låg, byggs nu ett marint centrum. Sjöräddningssällskapet är redan på plats. Till våren kommer kustbevakningen.

Annons

Det har blåst snålt kring kustbevakningen det senaste året. Samtidigt som hamnens expansion tvingat myndigheten att hitta en ny utgångspunkt för sin verksamhet, har det också funnits besparingsförslag som skulle påverka bevakningen av Gävleborgs kustområde. Nu är hoten undanröjda och en ny stationsplats utsedd.

Den depå som byggs kommer att ha plats för 20 personer och stå färdig i mars. Några veckor senare går flytten från Fredrikskans. En ny pontonkaj ska byggas där det kommer att finnas plats för kustbevakningens stora båt på 52 meter och ett antal mindre båtar.

Att avståndet ut till bevakningsområdet, Ålands hav till Nordanstig, blir lite längre bekymrar inte Tony Holmberg, chef över stationerna i Gävle och Hudiksvall.

– Nu blir vi i stället mer tillgängliga för allmänheten. Det har vi inte kunnat vara i hamnen som är sjöfartsskyddad. Passerkort har krävts för att nå oss, säger Tony Holmberg.

Gavlefastigheter blir kustbevakningens nya hyresvärd. Depån ansluts till fjärrvärmesystemet som även kommer att värma kustbevakningens stora båt.

Redan i somras flyttade Sjöräddningssällskapet från Fliskär till området och har fått ett femårskontrakt med Gävle kommun i gamla Gerdavarvets lokaler. En ökning av ytorna från 48 kvadratmeter till 325. Räddningsbåtarna med Greta Dybeck i spetsen har nu en egen brygga att angöra.

– Även räddningstjänsten kommer att placera sina båtar här. Det blir lite av ett marint centrum och vi ser möjligheter till synergieffekter, säger Tony Holmberg.

Mer läsning

Annons