Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna JO-anmäler körprov i Gävle

/
  • Ove Lommered, avdelningschef vid Trafikverket, har under sina fyra år på posten bara tagit emot en annan JO-anmälan som kritiserar körprov. Kvinnan på arkivbilden är inte densamma som i artikeln.

En kvinna har JO-anmält Trafikverket i Gävle efter att inspektörer har kuggat henne på fyra uppkörningar.
– De vill inte godkänna mig. Det är personligt, säger hon.

Annons

Kvinnan, i 30-årsåldern, hävdar i anmälan till Justitieombudsmannen (JO) att hon har blivit orättvist behandlad när hon blev underkänd för sina körprov.

– Inspektörerna har vid varje uppkörning sagt åt mig att fickparkera på svåra platser där det varit mycket snö. Jag har fått rätta till bilen två gånger för att hamna rätt, men de kräver att man klarar det direkt, säger kvinnan, som låter uppgiven när Arbetarbladet talar med henne.

– På körskolan säger de att det räcker för mig, att fler lektioner är slöseri med pengar. Min trafiklärare säger att det inte känns som att köra med en elev när hon kör med mig. Hon tycker jag är mogen för att ha körkort.

Om ett par veckor är det dags för kvinnans femte körprov. Hon är övertygad om att hon kommer bli kuggad även då. Kvinnan har utländsk härkomst och säger att många invandrare delar hennes erfarenheter av körprov i Gävle. Att de rekommenderar henne att köra upp på annan ort.

– Det är personligt. Jag känner folk som gjort allvarliga fel under uppkörningen, inte kan högerregeln eller kollar döda vinkeln, som har blivit godkända. Inspektörerna har en otrolig makt som kan utnyttjas väldigt fel.

Ove Lommered är chef för Trafikverkets avdelning Nord.

– All kritik som riktas mot oss är allvarlig. Om kunden är missnöjd med den tjänst som vi levererar så måste vi ta den upplevelsen på allvar. Jag vet inte hur JO skulle kunna gå vidare, men resultatet för körprovet går inte att överklaga, säger Ove Lommered, som nu kommer att se över protokollen från kvinnans uppkörningar.

Generellt: finns det fog för att underkänna någon bara för att de inte kan fickparkera i ett enda svep?

– Generellt finns det absolut inget fog för att underkänna någon om det enbart rör sig om det.

Kvinnan nämner att hon och andra med utländsk härkomst i Gävle känner sig orättvist behandlade – ställer ni tuffare krav på invandrare som kör upp?

– Enligt mig så gör vi ingen skillnad på vilket land någon kommer ifrån när de kör upp. Men det är hennes upplevelse så naturligtvis måste vi beakta den, säger Ove Lommered.

Mer läsning

Annons