Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan hjälpte till under stormnätterna

/
  • Jan Bonander har varit församlingsherde i heliga Trefaldighets församling sedan 1 november.
  • Det var inte i kyrkan som de hemlösa fick hjälp, utan i en annan av kyrkans lokaler.

Vintern slog till i helgen, och trots att stormen Egon inte nådde Gävle med full kraft var det kallt nog för stadens hemlösa. Så församlingsherden Jan Bonander bestämde sig för att göra något åt det.

Annons

Starka vindar, snöfall och nästan 20 minusgrader på natten. Få skulle vilja sova i en bil eller ett tält under helgen som var. Så tänkte också Jan Bonander, församlingsherde i Heliga Trefaldighets församling, och hans kollegor.

– Vi förstod att det skulle bli hemskt kallt och ville inte att någon skulle frysa ihjäl, säger han.

De fick kontakt med sex personer som de valde att släppa in till en av kyrkans lokaler. De är hemlösa EU-migranter, och sover i vanliga fall i utkanten av Gävle.

Hos kyrkan fick de sova på madrasser natten till söndag och måndag. Dessutom bjöds de och andra behövande på mat och möjligheten att tvätta och duscha.

– De var glada, tror vi i alla fall. Få av dem pratar svenska, men det fanns en som kunde tolka åt oss. De tyckte det var skönt att tvätta sina kläder och få det lite varmt.

Det gick fort när kyrkan bestämde sig för att hjälpa till. I onsdags såg de väderprognosen, och visste att de behövde göra något. Två dagar senare fick de kontakt med dem som sov över i helgen.

– Att rädda livet på medmänniskor, med utsträckt hand, är något som kyrkan alltid ska vara på tå för, säger jan Bonander.

– Det är ett medmänskligt ansvar som vi har. Sedan vet jag inte vems ansvar det är i slutändan att se till att ingen fryser ihjäl här i ett av världens rikaste länder. Det känns absurt.

När Arbetarbladet tar kontakt med Jan Bonander blir han lite förvånad. Det var ingenting som de gått ut med öppet, eller alls berättat officiellt. Fast han är glad att folk bryr sig.

– När man gör goda saker sprider det sig. Men att allmän medmänsklighet är något så ovanligt, det är skrämmande.

Mer läsning

Annons