Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan inför avgift för samtal med terapeuter – personalen är kritisk

/
  • Roberth Krantz (S), ordförande i kyrkorådet.
  • Samtalsakuten på Kyrkans hus i Gävle ska nu börja kosta pengar.
  • Samtalsakuten på Kyrkans hus i Gävle ska nu börja kosta pengar.

Svenska kyrkans Samtalsakuten kommer att börja ta betalt.
Från årsskiftet införs en avgift på 200 kronor per samtal.
"De svagaste kommer inte att få någon hjälp alls", skriver personalen i ett brev till kyrkans ledning.

Annons

Svenska kyrkan i Gävle driver sedan flera år tillbaka Samtalsakuten. Dit kan personer som upplever någon form av kris och har behov av samtalsstöd vända sig för att få någon att prata med.

Tidigare har personer kunnat gå upp till fem gånger på samtal med Samtalsakutens terapeuter helt gratis men från årsskiftet kommer varje samtal att kosta 200 kronor.

– Det här är en verksamhet där det finns duktiga, skickliga och erfarna samtalsterapeuter. Vi tycker att det är rimligt att vi tar betalt för den funktionen på samma sätt som om du söker den här hjälpen hos landstinget, säger Roberth Krantz (S), ordförande i kyrkorådet.

Han betonar att den nya avgiften endast gäller samtal hos Samtalsakuten.

– Det här är en specialistfunktion som kyrkan driver. Människor som är i kris och vill prata med en präst eller diakon kan fortfarande göra det avgiftsfritt. Det är det som är kyrkans grunduppdrag.

Enligt Roberth Krantz valde ett enigt kyrkofullmäktige att införa en avgift för att kunna behålla Samtalsakuten.

– När pengarna inte räcker till allt måste man göra prioriteringar, säger han.

Men personalen på Samtalsakuten är kritiska till beslutet. De vill inte kommentera saken i Arbetarbladet men skriver i ett brev till ledningen för kyrkan som Arbetarbladet tagit del av att de är bestörta.

"Att göra en helt avgiftsfri verksamhet till en kraftigt avgiftsbelagd, innebär en totalt förändrad syn och inriktning på SA", skriver de och fortsätter:

"En del människor - de svagaste - kommer inte att få någon hjälp alls."

"En betydande del av besökarna har inte råd att prioritera 200 kr för ett samtal framför räkningar till livets nödtorft. 200 kr överstiger dessutom drastiskt den kostnad man betalar för samtal hos kurator på Hälsocentral, där högkostnadsskyddet också gäller."

Samtalsakuten startade i samarbete med landstinget år 2000. Men de senaste åren har kyrkan finansierat hela verksamheten själv.

På ett år tar Samtalsakuten emot cirka 200 personer och har runt 900 samtal. Om kyrkan skulle ta 200 kronor per samtal skulle det innebära en inkomst på 180 000 kronor.

Kyrkan i Gävle har också familjerådgivning. De besöken har kostat pengar redan tidigare men avgiften har varit olika beroende på om en eller två personer deltagit i samtalet. En person har betalat 180 kronor per samtal medan ett par betalat 250 kronor. Från årsskiftet kommer varje samtal att kosta 200 kronor oavsett hur många som deltar.

Mer läsning

Annons