Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkklockor ringer för klimatet

I hela åtta minuter ska Mariakyrkans klocka ringa över Sätra på söndag. De 350 klockslagen är en världsomfattande manifestation till den pågående klimatkonferensen i Köpenhamn. Men det är inte alla kyrkor som deltar.

Annons

Klockringningen är en uppmaning till eftertanke, och de 350 klockslagen ska symbolisera den koldioxidhalt i atmosfären, 350 ppm, som anses vara säker för att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och förhindra kraftiga och plötsliga okontrollerbara förändringar i klimatet.

Mariakyrkans församling i Gävle är en av de församlingar som följer uppmaningen från Sveriges kristna råd att ringa i kyrkklockan klockan 15.

– Det börjar på Fidji och ringer sig sedan jorden runt som en uppmaning att det är hög tid att tänka om. För oss blir det en inledning till dopgudstjänst, säger kontraktsprost Jan Anders Jansson.

Hur många av Gävles kyrkor som kommer att delta vet han inte.

Men Staffans församling gör det troligen inte. Kyrkoherde Peter Stjerndorff tycker att kyrkklockorna fungerar som en inbjudan till något och menar att det då känns märkligt att ringa så länge i kyrkklockorna när det inte händer något i Staffans kyrka den dagen.

– Enbart klockringningen tycker jag inte är någon bra idé. Om det skrivs mycket om det och uppmärksammas kan vi ställa upp och ringa. Men gör det inte det undrar nog folk bara varför klockorna ringer så länge. Våra klockor hörs mycket, säger han.

Mer läsning

Annons