Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

La Traviata behöver 700 000 i bidrag

/

Operan La Traviata ansöker om 700 000 kronor i bidrag från kommunen. Efter bakslag från Sparbanksstiftelsen Nya och Kultur och Fritid behövs pengarna för att kunna betala ut löner till artisterna.
– Det känns skitjobbigt om vi annars måste be solister och orkester att spela nästan gratis, säger producenten Börje Wallén.

Annons

Gefle Musikdramatiska Teater har hamnat i en besvärlig situation inför uppsättningen av operan La Traviata som ska ha premiär på Gävle Teater i september. Sparbanksstiftelsen Nya, som man hade räknat med att få 400 000 kronor i bidrag av, kan i sviterna av Swedbanks kris inte dela ut mer än de 100 000 som beviljades i höstas, och kultur- och fritidsnämnden säger vid sitt möte i dag troligen nej till ett bidrag på 1 miljon till föreningen.

– Det känns väldigt jobbigt eftersom vi påbörjat arbetet utifrån vissa förutsättningar. Vi fick positiva ord både från Sparbanksstiftelsen och kommunen när vi lämnade in våra ansökningar, säger Börje Wallén.

La Traviata är tänkt att bli den första professionella uppsättningen för Gefle Musikdramatiska Teater. Enligt Börje Wallén kom 70 personer ur Sveriges operaelit till uttagningen i höstas och åtta av dem valdes ut som solister. Med kör och orkester inräknade består ensemblen av totalt 80 personer. Förberedelserna pågår just nu för fullt. Orkestern har repeterat sedan i oktober förra året och resten sedan årsskiftet. Tanken är att alla ska få betalt för varje föreställning i höst, men i nuläget finns inga pengar.

– Vi söker nu ett engångsbidrag från kommunstyrelsen för att slippa förhandla med solister och orkester om att de ska spela nästan gratis. Det skulle kännas skitjobbigt, säger Börje Wallén.

Om det skulle bli ett nej från kommunstyrelsen kommer La Traviata ändå att sättas upp. Det har styrelsen för Gefle Musikdramatiska Teater redan beslutat av hänsyn till ensemblen och den tilltänkta publiken.

– Men jag utgår ifrån att vi får ett bidrag från kommunen. Annars faller de positiva ord vi fått höra platt till marken, säger Börje Wallén.

Arbetarbladet försökte i går nå kommunalråd Carina Blank (S) för en kommentar om bidragsansökan.

Mer läsning

Annons