Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låångs i konkurs – nu kan personalen få lön

/
  • Nu kan de anställda på Låångs i Björke få sina löner. Vad som händer med verksamheten återstår att se.

Snart kan de knappt 20 anställda på Låångs Industrier i Björke i Gävle få sina löner.
På tisdagen lämnades en ny konkursansökan in till tingsrätten och den här gången var papperen i ordning. Det innebär att personalen kan få del av den statliga lönegarantin som träder in vid konkurser.

Annons

Verkstadsföretaget i Björke, som tillverkar containrar, har dragits in i en krånglig härva som började med att det norska ägarbolaget GMM Container AS försattes i konkurs i början av september.

I samma veva lämnades också en konkursansökan in för Låångs Industrier. Men sökande var inte behörig, menade tingsrätten.

Men Gävleföretaget drogs ändå in i härvan. Banken spärrade checkkrediten och personalen fick inga pengar på avlöningsdagen i förra veckan.

Först för några dagar sedan gick den svenska delen av GMM Container i konkurs.

– En väldigt besvärlig situation, säger konkursförvaltaren Bengt Ringqkvist om vad det betydde för de anställda i Gävle.

På tisdagen lämnade han in en ny ansökan för Låångs Industrier och samma dag tog tingsrätten beslut.

– Personalen behöver få vetskap om vad som händer. En kollega är på väg dit i dag för att få en orientering om läget, säger Bengt Ringqvist (på tisdagen).

Strax innan konkursen i början av september ska norska bolagets ägare, Heje-stiftelsen, ha fört över stora tillgångar till ett nybildat bolag som också skulle syssla med containrar. Det påstår i alla fall den norska konkursförvaltaren som polisanmält saken.

Bengt Ringqvist kan inte säga om också han kommer att polisanmäla.

– Vi går igenom bokföringen och har fått indikationer om att det förts över information till närstående bolag före konkursen. Men i dagsläget är vi inte inne i ett skede att anmäla misstanke om brott, säger han.

För konkursboet i svenska delen av GMM Container med sju anställda finns intressenter som vill ta över verksamheten, berättar Ringqvist. Det återstår att se hur det blir med verkstaden i Björke.

Mer läsning

Annons