Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga taxor gör Gävle till en billig kommun

Gävle har näst lägst fjärrvärmepriser i landet bland kommuner med över 75 000 invånare. Priset har bara höjts en gång på sju år, men nästa år väntar en höjning på 4 procent.
– Bränslekostnaderna har gått upp, säger Per Laurell, vd för Gävle Energi.

Annons

I den så kallade Nils Holgersson-undersökningen har branschorganisationen Fastighetsägarna tillsammans med Hyresgästföreningen, HSB, Sabo och Riksbyggen undersökt prisutvecklingen för fjärrvärme, el, avfall samt vatten- och avlopp.

Liten höjning

Resultatet visar att Gävle utmärker sig som en kommun med billig fjärrvärme. Priset har visserligen ökat från omkring 108 till 112 kronor per kvadratmeter i år jämfört med förra året. Men riksgenomsnittet ligger på 134,5 kronor och Gävle kommer på plats 20 i landet på listan över kommuner med lägst fjärrvärmekostnad.

Bra samarbete

– Vi är glada och stolta över resultatet i rapporten. Priserna har vi kunnat hålla nere tack vare ett bra samarbete med Korsnäs som vi köper en stor del av vår värme ifrån, säger Per Laurell.

Bland kommuner med över 75 000 invånare är det bara Västerås som har lägre fjärrvärmepriser än Gävle. Per Laurell framhåller gärna att taxorna bara har höjts en gång på den senaste sjuårsperioden, men konstaterar samtidigt att en höjning med 4 procent kommer att ske nästa år.

– Det beror på att kostnaderna för biobränsle har gått upp på grund av ökad efterfrågan. Vi jobbar för att ha så låga priser som möjligt, men är omvärldsberoende, säger han.

Billig värme i Hofors

Allra lägst fjärrvärmepriser i Gästrikland och Norduppland har dock Hofors, där snittpriset är knappt 110 kronor per kvadratmeter.

Hofors har dock högre priser på framför allt vatten- och avlopp samt el än vad Gävle har. Avfallstaxan är lika hög i alla gästrikekommuner.

Det gör att resultatet av Nils Holgersson-undersökningen visar att Gävle är den förmånligaste av våra kommuner att bo i och kommer på plats 16 i hela landet.

Dyrast i Ockelbo

För en normal trerummare på 70 kvadratmeter skiljer det ungefär 311 kronor i månaden på att bo i Gävle jämfört med att bo i Ockelbo som är den dyraste kommunen (se tabell här intill).

Mer läsning

Annons