Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagman vill placera länsrätten i Gävle

/

Justitiedepartementet vill slå ihop länsrätterna i Gävle och Falun till en – med placering i Falun. Men lagman Tomas Attorps i Gävle tar strid för att Gävle är en bättre placering. Han har skrivit till regeringen och planerar fler påtryckningar är på gång.

Annons

Länsrätterna är förvaltningsdomstolar dit medborgarna kan överklaga beslut från olika myndigheter, bland annat kommunerna.

Nu vill regeringen halvera antalet länsrätter från 23 till 12. Det ursprungliga förslaget var att Gävle skulle delas upp mellan Sundsvall och Uppsala. Landshövdingen och flera lokala myndigheter protesterade och när propositionen kom förra veckan var förslaget i stället att Gävles länsrätt och Dalarnas slås ihop till en, placerad i Falun.

Tomas Attorps, chef på länsrätten i Gävle, har inget emot sammanslagningen, Men han protesterar mot valet av Falun. I ett brev till regeringskansliet för ett par veckor sedan framhåller han Gävles fördelar.

Rekryteringen av personal till Gävle är lättare eftersom det ligger närmare universitetsstaden Uppsala. Flera anställda i Gävle pendlar nu från Uppsala.

Bättre kommunikationer. Hälsingar som besöker länsrätten får en lång resa till Falun. Och att dagspendla från Uppsala blir i praktiken omöjligt.

Gävle är betydligt större än Falun, vilket också underlättar rekryteringen av ny personal.

– Jag för en diskussion med både landshövdingen och Gävle kommun, och vi kommer förmodligen att agera på flera sätt för att få den nya länsrätten placerad här, säger Tomas Attorps.

Länsrätten i Gävle har 25 anställda och ligger i den gemensamma domstolsbyggnaden i anslutning till Lantmäteriverket.

Mer läsning

Annons