Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare och sjuksköterska får kritik efter fallolycka som krävde 97-årings liv

Bristande kommunikation mellan sjuksköterskan på äldreboendet och läkaren på hälsocentralen gjorde att en 97-årig kvinna inte fick vård efter att hon fallit ur sin säng.

Annons

När hon till slut kom till sjukhus var det försent och hon dog.

Det var i april som kvinnan föll ur sin säng på äldreboendet i Gävle och skadade sig. Hon hade smärtor i ben och arm och personalen kontaktade den ansvariga läkaren på hälsocentralen.

Men denna hade mycket att göra på mottagningen och prioriterade att ta hand om de patienterna i stället för att göra ett akut hembesök på äldreboendet som låg 300 meter bort.

När sjuksköterskan ringde igen en halvtimme senare ansåg läkaren att man i stället skulle vänta in den jourläkare som började klockan 17. Men inte heller denna åkte till kvinnan. Sjuksköterskan ringde flera gånger till läkaren men fick inget svar.

Efter ytterligare någon timme förlorade kvinnan medvetandet och fördes med ambulans till Gävle sjukhus. Det var dock för sent att rädda hennes liv och hon dog på akuten.

Socialstyrelsen som granskat ärendet konstaterar att det brustit i kommunikationen mellan läkaren och sjuksköterskan och att det inte varit klart hur sådana här fallskador ska hanteras. Sjuksköterskan var bland annat osäker på om hon fick skicka patienten till sjukhus utan läkarbedömning. Äldreboendet och hälsocentralen måste nu ta fram gemensamma praktiska rutiner för hur samarbetet ska fungera.

Mer läsning

Annons