Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare prickas för missad stroke

Läkaren på hälsocentralen upptäckte inte att den 75-åriga kvinnan hade drabbats av en stroke – trots att hon hade svårt att tala, gå och använda höger arm.
Nu prickas han av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons

Nämnden konstaterar att läkaren borde ha satt sig in bättre i kvinnans sjukdomshistoria och att han borde ha gjort en mer ordentlig undersökning när hon kom till hälsocentralen. Hon hade då tappat kraften i höger arm, fått svårt att tala och gå. Eftersom det är symptom som kan tyda på stroke – och det då är viktigt att snabbt sätta in behandling – borde han dessutom ha övervägt att skicka henne till sjukhus.

Läkaren bedömde dock att kvinnan hade drabbats av en tillfällig cirkulationsrubbning i hjärnan, ett så kallat TIA-anfall, som redan hade gått över. I stället för att utreda vidare skickades hon hem med uppmaningen att komma tillbaka tre veckor senare för att låta en distriktssköterska kolla blodtrycket.

Några dagar senare drabbades kvinnan av samma besvär igen och kom då till en annan doktor på hälsocentralen som akut skickade upp henne till sjukhuset. Där konstaterade man att hon hade drabbats av stroke. Enligt kvinnan var personalen på sjukhuset förvånad över att hon inte hade fått komma dit redan efter första läkarbesöket.

Ansvarsnämnden anser att den första läkaren inte agerat i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och han får därför en prickning i form av en erinran,

Mer läsning

Annons