Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare skrev ut morfin till unga

En läkare i Gävle får kritik för att han skrivit ut stora mängder morfinläkemedel till unga patienter.
Socialstyrelsen anser att han brustit i sin yrkesutövning eftersom medlet är mycket beroendeframkallande och ska användas med största försiktighet.

Annons

Det är Apoteket som slagit larm till Socialstyrelsen om att Gävleläkaren sedan 2006 skrivit ut stora mängder av den narkotikaklassade smärtmedicinen Dolcontin, som innehåller morfin, till ett antal yngre män.

Läkaren har försvarat förskrivningen med att han tycker att det är en bra behandling för personer med smärtproblem. Han sa också att han hade en liberal syn på att skriva ut denna typ av mediciner.

Förutom att läkaren skrivit ut stora mängder har det också skett med bristande kontroll. I regel har han träffat patienten en gång, sedan har de bara haft telefonkontakt.

Och nu riktar Socialstyrelsen hård kritik mot läkaren och anser att han brustit i sin yrkesutövning genom att felaktig och upprepad utskrivning. Man konstaterar att Dolcontin är ett mycket beroendeframkallande preparat som ska skrivas ut med största försiktighet. Trots det har läkaren gjort det under långa perioder, utan att försök att trappa ned och utan att skicka patienterna till annan alternativ behandling

Han får också kritik för att hans journaler varit bristfälliga. Det framgår till exempel inte riktigt hur många tabletter som skrivits ut.

Läkaren uppger att han nu avbrutit medicineringen men Socialstyrelsen ska fortsätta att följa upp honom.

Mer läsning

Annons