Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare som lurade landstinget fick jobb igen

För sju år sedan dömdes läkaren till fängelse för att ha lurat landstinget och försäkringskassan på över 1 miljon kronor.

Nu har han fått nytt jobb – hos landstinget.

Annons

Det var i början på 2000-talet som det uppdagades att en läkare hade lurat till sig miljonbelopp genom att skriva falska remisser till sig själv.

Han var då anställd som läkare och hade samtidigt en egen privat specialistpraktik vid sidan om. Patienter som han behandlade på sitt arbete remitterade han även till sin privatpraktik och fick betalt för det från försäkringskassan och landstinget. Detta trots att han inte har rätt att remittera patienter till sig själv och trots att några särskilda besök på hans privatpraktik inte gjordes.

Totalt ska han på det viset ha lurat till sig 1,3 miljoner kronor och han dömdes till 1,5 års fängelse för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

I dag har han fått nytt jobb – hos just landstinget.

Och läkarens nya chef ser inga problem med att anställa en person som fuskat och bedragit landstinget.

– Nej, absolut inte. Alla kan göra fel någon gång och det måste finnas en möjlighet att komma tillbaka.

Hon konstaterar också att läkaren aldrig misskött sina patienter.

– Det här är tvärtom en mycket erkänd och duktig läkare som har en kompetens som vi behöver. Så jag känner mig jättetrygg med det här.

Enligt chefen finns det ingen möjlighet att det som skedde då ska kunna upprepas. Läkaren är anställd med fast månadslön och han har ingen möjlighet att skicka patienter till sig själv.

Arbetarbladet har pratat med läkaren men han säger att han har lagt det här bakom sig och vill inte kommentera.

Mer läsning

Annons