Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkaren opererade på fel sida

När njurstenen skulle opereras bort gick läkaren in på fel sida av kroppen.
Patienter fick svåra smärtor och senare en hjärnblödning.
Nu får både Bollnäs och Gävle sjukhus hård kritik.

Annons

Den 69-årige Gävlebon hade maximal otur när han skulle opereras för njursten.

Njurstenen fanns i höger urinledare men läkaren glömde bort det och gick istället in i den vänstra. När han inte hittade någon sten där insåg han sitt misstag.

"Då kommer jag plötsligt ihåg att jag är på fel sida och börjar ta ut instrumenten" skriver läkaren själv i operationsberättelsen.

Därefter fortsatte operationen på rätt sida.

Men efteråt fick mannen väldigt ont på den friska vänstra sidan, smärtor som inte ville ge med sig och krävde att han tog smärtstillande medicin.

Två veckor efter operationen fick han dessutom sprängande huvudvärk vid ena tinningen samtidigt som ena sidan av kroppen domnade av och han fick svårt att röra sig.

Trots att han akut fördes till sjukhuset akutmottagning med ambulans så dröjde vården. Det tog över sex timmar innan han fick träffa läkare.

Då visade det sig att han hade drabbats av en hjärnblödning och han skickades först till intensiven och sedan till Uppsala för operation. Där upptäcktes att han dessutom fått blodförgiftning av bakterier i urinvägarna.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar både Bollnäs sjukhus där operationen gjordes och Gävle sjukhus dit patienten kom in akut med hjärnblödning.

De mediciner som mannen fick mot smärtan efter operationen kan dessutom ha bidragit till hjärnblödningen och IVO tycker att hälsocentralen som skrev ut medicinen borde ha varnat för riskerna.

Mer läsning

Annons