Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarsekreterare beordras övertid

Landstingets minskning av antalet läkarsekreterare har lett till förseningar. Det dröjer så länge innan journaler skrivs ut att patientsäkerheten hotas.
Därför har alla läkarsekreterare nu beordrats att jobba övertid.

Annons

Socialstyrelsen rekommenderar att journaler skrivs ut inom två dagar eller senast inom en vecka. Men i Gävleborg har journaler blivit liggande i uppemot 13 dagar.

Oacceptabelt, anser förvaltningsledningen och för att rädda upp situationen innan helgerna har man beordrat övertid.

Alla omkring 300 läkarsekreterare måste jobba minst två timmar övertid sista veckan före jul för att hinna med alla journaler.

– Vi inser att det är olägligt just nu inför julen och därför får alla fritt välja när man vill göra det. På morgonen, kvällen eller helgen, säger Kenth Larsson som är chef för förvaltningen för lednings- och verksamhetsstöd, Lov.

Tufft år

Två timmar kanske inte låter så mycket men inför julen är det besvärligt för de flesta och extra kärvt är det för läkarsekreterarna som haft ett tufft år. 100 tjänster ska bort inom det som kallas vårdnära administration och oron är stor både bland de som förlorar jobbet och de som blir kvar.

Klarar ni av att dra ned så mycket när det redan blivit störningar?

– Bemanningen har inte minskat så mycket än, det här beror i stället på att den nya organisationen inte satt sig. Det är mycket nya arbetsuppgifter och rutiner att lära sig och många som flyttas runt just nu, säger Kenth Larsson.

Mer läsning

Annons