Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinganställd misstänks ha förskingrat ännu mer

En kvinnlig anställd inom landstinget Gävleborg misstänks ha förskingrat cirka 340 000 kronor från en patientkassa.
– Tack vare nya avstämningsrutiner kunde vi härröra förskingringen till en och samma person, säger Måns Kjerstensson, chef för landstingets ekonomiavdelning.

Annons

I mitten av maj signalerade landstingets ekonomisystem att någonting var fel. Inbetalda patientavgifter stämde inte överrens med insatta medel, cirka 100 000 kronor hade försvunnit sedan januari 2009. En utredning startades och misstankarna riktades snabbt mot en kvinna som arbetade vid en av patientkassorna i Gästrikland. Kvinnan konfronterades med uppgifterna och hon medgav en del av det. Hon togs omedelbart ut tjänst och en polisanmälan gjordes.

Landstinget anade att förskingringen börjat betydligt tidigare och gick tillbaka och kontrollerade 2008.

– Vi upptäckt att det fattades ytterligare 240 000 kronor och att det var knutet till samma person, säger Måns Kjerstensson, chef för landstingets ekonomiavdelning.

De nya uppgifterna anmäldes till Gävlepolisens ekorotel i måndags. Kvinnan har varit anställd inom landstinget under många år och förskingringen kan ha pågått en lång tid. Det har även före 2008 funnits avstämningsdifferenser men det har inte varit möjligt att spåra det till någon speciell person eller eventuella brister i systemet.

– Revisorer har granskat oss varje år och har kunnat se brister men inte kunnat förklara dem. Det kan bli svårt att gå längre tillbaka. I dagsläget är det inte klart hur vi ska hantera det. 2008 ändrade vi avstämningsrutiner, patientadministrativt system och kassasystem som möjliggör att avstämningar kan göras på individnivå. Nu loggar kassören in med sin egen identitet.

– Nej, hon kan inte själv förstå att hon har gjort det. Hon medger att hon har förskingrat en del av pengarna men kan inte ge någon förklaring till varför och hon har inte uppgett att hon haft ekonomiska bekymmer. Det är en personlig tragedi.

Kvinnan har erbjudits samtalsstöd genom företagshälsan. Efter midsommar ska åklagaren inleda en polisutredning.

Mer läsning

Annons