Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget backar

/
  • Trångt. På avdelningen 11 där svårt sjuka äldre vårdas finns bara en enda dusch. Det finns inga toaletter på vårdsalarna, i stället får patienterna dela på fyra trånga toaletter ute i korridoren.

Landstingsledningen gör nu helt om.
Den geriatriska avdelningen på Gävle sjukhus ska få flytta från sina utdömda lokaler.
– Man måste vara beredd att backa om det beslut man tidigare tagit inte är bra, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Annons

När avdelning 11 – som är specialiserad på att vårda äldre patienter – öppnades på Gävle sjukhus i början förra året gjordes det i provisoriska lokaler. I en gammal vårdavdelning som sedan länge dömts ut både av arbetsmiljö- och vårdskäl.

Personalen har dock hela tiden blivit lovade att de ska flytta till bättre lokaler där infektionskliniken tidigare hållit till.

Men för en månad sedan fick de plötsligt beskedet att det inte blir något flytt.

Landstingsledningen hade i sista stund ändrat sig och i stället bestämt att barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, skulle få flytta in i infektionshuset.

Det ledde till stor ilska och besvikelse på avdelning 11 där förhållandena är dåliga – både för personal och patienter. Ventilationen är usel, det är trångt och omodernt och hygienförhållandena är under all kritik.

På avdelningen där uppemot ett 20-tal svårt sjuka äldre vårdas finns bara en enda dusch. Det finns inga toaletter på vårdsalarna, i stället får patienterna dela på fyra trånga toaletter ute i korridoren,

– Värst är det på morgnarna. Då har det hänt att patienter kissat på sig för att det inte finns någon toalett ledig, berättade sjuksköterskan Frida Sjöström när Arbetarbladet besökte avdelningen i maj.

Men nu har landstingsledningen alltså backat.

Efter uppmärksamheten i media, påtryckningar från personal och efter att landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) blandat sig i frågan har landstingsdirektören Svante Lönnbark rivit upp det tidigare beslutet.

Nu ska avdelning 11 få flytta till infektionshuset som det ursprungligen var tänkt.

Ett beslut som tas emot med glädje på geriatriken.

– Det är jättebra för både patienter och personal, säger vårdenhetschefen Gun Björnback.

Målsättningen är att lokalerna ska rustas upp under sommaren och att man ska flytta in 1 september.

Mer läsning

Annons