Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget förlorade 1 miljon dollar på amerikansk fond

Landstinget satsade 18 miljoner kronor i en amerikansk fond och förlorade nästan hälften av pengarna.
Fonden spekulerade i den typ av osäkra bolån som startade den amerikanska finanskrisen.

Annons

I USA pågår nu en process där amerikanska pensionsstiftelser har stämt fondförvaltaren State Street och kräver pengarna tillbaka. Man anser att fonden brutit mot sin egnariktlinjer genom att spekulera i osäkra bolån, så kallade subprimelån, och att man agerat vårdslöst med investerarnas pengar.

Nu vill en amerikansk advokatfirma driva en liknande process för utländska investerare. Men landstinget Gävleborg vågar inte vara med i den.

Detta trots att man anser att fonden brutit mot avtalet och att landstinget förlorat nästan hälften av sina insatta pengar.

– De har investerat pengarna på ett sätt som de inte hade tillstånd till, konstaterar landstingets ekonomidirektör Bo Svedberg.

Det var 2006 som landstinget investerade 2,6 miljoner dollar, omkring 18 miljoner kronor i fonden. Men förlusterna på bolånemarknaden gjorde att man två år senare bara fick tillbaka drygt hälften, 1,5 miljoner dollar.

Ändå väljer landstinget att tacka nej till att vara med och ställa fondförvaltaren inför rätta. Man är rädd för att det ska kräva för mycket tid och arbete.

– Vi vet inte heller vad det kan få för juridiska följder, vi vill inte riskera eventuella motstämningar, säger Bo Svedberg.

Pengarna som landstinget investerade skulle användas för att betala framtida pensioner för anställda. Tanken var att de skulle öka i värde men det blev alltså tvärtom. Christina Löfving

Mer läsning

Annons