Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget i domstol för hörapparater

Snart ska det bli dyrare att prova ut hörapparater. Det bestämde landstinget igår. Nu vill Hörselskadades riksförbund få upp beslutet i länsrätten. –Vi anser att avgiften strider mot lagen, säger Ingvild Falkenhaug, förbundets informationschef.

Annons

Från och med juni blir det 1 500 kronor dyrare för den som behöver ny hörapparat. Det är inte hörapparaterna i sig som kommer att kosta, utan den personliga utprovning som behövs för att man ska få rätt snäcka. Avgiften för utprovningen ingår inte i högkostnadsskyddet, som innebär att ingen ska behöva betala mer än 900 kronor för vården.

– Vi kan inte se att Hälso- och sjukvårdslagen lämnar något utrymme för den här sortens avgifter. Att få hörapparat utprovad är vård, även om det är vård i samband med ett hjälpmedel, säger Ingvild Falkenhaug.

– Vi har anmält landstinget till länsrätten för att få det här rättsligt prövat.

Enligt en undersökning som Hörselskadades riksförbund gjorde för ett tag sedan tar 14 av de 21 landstingen i Sverige ut liknande extra avgifter för just hörapparater, men ingenstans är det så dyrt som det nu kommer att bli i Gävleborg.

– Vi förstår att landstingen behöver sänka sina kostnader, men då får de väl försöka ändra lagen och inte bara gå förbi den, säger Ingvild Faukenhaug, som menar att det framför allt är låginkomsttagare utanför arbetsmarkanaden som kommer att drabbas av beslutet – de som har ett jobb kan få hjälp av Försäkringskassan.

– Den här besparingen kan drabba samhället ekonomiskt på andra sätt därför att hörselskadade blir isolerade och får nya hälsoproblem av det. De är sjukskrivna oftare än andra, säger hon.

Ann-Margret Knapp, ordförande i landstingsstyrelsen, säger att förslaget om avgiften prövades av landstingets jurist innan beslutet fattades.

– Det är bra om beslutet prövas rättligt, speciellt om länsrätten skulle komma fram till att vi gjort fel, säger Ann–Margret Knapp.

Hon är medveten om att avgifterna kan drabba låginkomsttagare, men säger att landstinget på det här viset försökt klara sin budget. Hon påpekar att det krävs fyra besök hos en specialistutbildad läkare för att få rätt hörapparat.

– Men den som inte har råd kan ju söka bistånd från socialtjänsten för att få hörapparaten utprovad, säger hon.

Mer läsning

Annons