Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kan komma att skriva av barns skulder

/

Landstinget Gävleborg är på väg att backa i frågan om barns vårdskulder.
Nu ska man se hur de landsting som valt att skriva av skulderna har gjort.
– Om det är möjligt vill jag att vi gör likadant här, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Annons

Som Arbetarbladet berättat har flera landsting slutat att skuldsätta barn. Bland annat Skåne där man för två år sedan avskrev alla gamla skulder som barn hade och nu registrerar avgifter direkt på föräldrarna istället.

Men landstinget Gävleborg ha hittills fortsatt att köra den hårda linjen.

Om föräldrarna inte betalat avgifter för exempelvis uteblivna läkarbesök får barnen ta över skulden när de blir myndiga. I 18-årspresent får de ett inkassokrav på skulden som under årens lopp kan ha växt sig stor med räntor och straffavgifter.

Ett agerande som har fått mycket skarp kritik från bland annat Kronofogdemyndigheten och barnombudsmannen, BO. Barnen har ju inte själva kunnat påverka att skulden har uppkommit. De riskerar också att få en svår start i vuxenlivet med betalningsanmärkningar som kan ge problem med allt från att teckna telefonabonnemang till att få bostad.

Men nu kan landstinget Gävleborg vara på väg att backa. Efter att Arbetarbladet uppmärksammat att ungefär hälften av landstingen, enligt en ny ännu inte offentliggjord rapport från BO, har slutat att skuldsätta barn vill landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) se om inte Gävleborg kan göra samma sak.

– Min ambition är att vi ska hitta ett sätt att lösa det här. Det är helt fel att barnen ska drabbas för att föräldrarna inte betalat, säger Ann-Margret Knapp.

Hon vill att frågan ska snabbutredas för att se om man kan göra på samma sätt som i Skåne. Hennes förhoppning är att landstingstyrelsen sedan ska kunna ta ett beslut redan under våren.

– Om det är juridiskt möjligt att göra så här finns det ingen anledning för oss att inte göra likadant.

Hittills har landstingets egen jurist gjort bedömningen att det krävs en lagändring för att man ska kunna skriva av skulderna. Ann-Margret Knapp har också skrivit till justitieministern får att få till en sådan.

Men nu kanske man kan lösa det i alla fall.

I Gävleborg finns idag 1 350 barn som har skulder till landstinget.

Mer läsning

Annons