Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets anställda nöjdare

Landstingets anställda blir alltmer nöjda med jobbet. Det visar en ny medarbetarenkät.

Annons

Under hösten genomförde landstinget, numera Region Gävleborg, en enkät som riktade sig till alla anställda. Drygt 86 procent av dem svarade på enkäten som visar att de med åren blivit något mer nöjda med sin arbetssituation.

– Vi har arbetat mycket att få upp svarsfrekvensen. Det har vi gjort genom att kunna visa att vi följer upp varenda liten grej och att det därför har stor betydelse att man svarar, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Hon tror att en del av det förbättrade resultatet beror på att cheferna inom landstinget helt enkelt har blivit bättre.

– Vi har jobbat mycket med just cheferna och sett till att utbilda dem och förstå hur de ska arbeta. Cheferna är en viktig del i att medarbetarna ska känna att de trivs, men de har också en oerhört svår uppgift i våra verksamheter med att försöka balansera personalens förväntningar mot det som faktiskt är möjligt att göra, säger Eva Tjernström.

Frågorna i enkäten har utvecklats av Sveriges kommuner och landsting och handlar om hur de anställda upplever den psykosociala arbetsmiljön. Det rör sig om hur de ser på sådant som motivation, ledning och styrning. Enkäten har genomförts via webben med anonyma svar.

Svaren värderas i en skala från 0 till 100, där värden över 50 motsvarar positiva svarsalternativ och värden under 50 motsvarar negativa svar. Totalt sett får medarbetarnas engagemang 76 poäng av 100, 3 poäng bättre än 2013.

Mer läsning

Annons