Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsskatten höjs med 20 öre

Landstingsskatten i Gävleborg höjs med 20 öre nästa år. Från 10,67 kronor per hundralapp till 10,87.
Det beslutade landstingsfullmäktige i dag i Bollnäs.

Annons

Däremot bestämde man inte hur pengarna ska fördelas, budgetbeslutet sköts upp till december.
Det var ett ovanligt oenigt landstingsfullmäktige som i går tog beslut om hur hög skatten ska vara:
* Moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet ville inte höja skatten alls.
* Centerpartiet förespråkade en höjning med 10 öre.
* Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet föreslog 20 öres höjning.
* Sjukvårdspartiet och den tidigare miljöpartisten László Gönczi ville höja med hela 31 öre.Motståndarna till skattehöjning hävdar dock att det inte löser landstingets ekonomiska problem.
– Det är bara konstgjord andning. Problemet är inte att landstinget har för låga skatteintäkter utan att ledningen inte har kontroll på kostnadsökningarna, sade moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard.
Han konstaterade också att skattehöjningen slår väldigt hårt mot dem som bor i Ockelbo och Hofors eftersom det där även blir höjningar av kommunskatten.Landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, anser dock att finanskris och lågkonjunkturen tvingar fram höjningen. När fler blir arbetslösa minskar även landstingets inkomster och man räknar med att tappa drygt 130 miljoner kronor de kommande åren.
Därför är en skattehöjning på 20 öre, som ger landstinget ett tillskott på 92 miljoner kronor, helt nödvändig enligt henne.
– Det är redan minst fem andra landsting som beslutat att höja skatten, så det verkar vara fler som i så fall har ”tappat kontrollen”, sade hon med hänvisning till kritiken från m.


Efter omröstning gick också förslaget på 20–öres skattehöjning igenom med 43 röster mot 25. S, v, mp, sjukvårdspartiet och Gönczi röstade för, medan m, fp och c röstade emot. C avstod från att delta sedan deras förslag på 10 öres höjning fallit.Däremot blev det inget beslut om budget. Som Arbetarbladet tidigare berättat hade oppositionen bestämt sig för att begära återremiss, vilket innebär att budgeten bestäms först i december. Syftet är att man vill ha tid att ta fram ett nytt budgetförslag efter den skattenivå som nu beslutats.Ett agerande som dock fick hård kritik eftersom det gör att det dröjer innan verksamheterna får besked om hur mycket pengar de får nästa år.
– Det är djupt oansvarigt, sade landstingsrådet Alf Norberg, v.
– Det handlar faktiskt bara om tre veckor till, påminde Patrik Stenvard, m.

Mer läsning

Annons