Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsskatten höjs med 20 öre

Landstingskatten höjs med 20 öre redan nästa år.
Det föreslår nu majoritetspartierna i landstinget.
– Vi klarar inte ekonomin annars, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.
Dessutom ska ett nytt sparpaket på 150 miljoner kronor tas fram.

Annons

Det är bara tre år sedan som landstinget Gävleborg höjde skatten – då med 32 öre.

Den gången sade man att skattehöjningen var en tillfällig lösning för att lösa ett akut ekonomiskt läge och för att få tid att göra nödvändiga effektiviseringar i sjukvården för att pengarna skulle räcka till i framtiden.

Men nu är det dags igen. Den här gången vill man höja skatten med 20 öre. Från 10,67 kronor per hundralapp till 10,87.

Det beräknas ge ett tillskott på 92 miljoner kronor.

– Vi vet att det drabbar dem med lägst inkomster hårdast. Men vi har inget val, säger finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.

– Egentligen skulle vi kanske behöva höja ännu mer men nu är 20 öre det vi landat på.

Det är finanskrisen och lågkonjunkturen som slår hårt mot landstinget Gävleborg. Värdet på landstingets pensionsfonder har sjunkit med 100 miljoner kronor och när arbetslösheten stiger minskar landstingets skatteintäkter.

Den senaste skatteprognosen som kom i slutet av förra veckan visar att landstinget tappar 143 miljoner kronor i inkomster de kommande tre åren.

För att få ihop ekonomin räcker det därför inte bara att höja skatten. Det kommer även att krävas omfattande neddragningar av sjukvården i Gävleborg.

– Så här hårt har det nog aldrig varit tidigare, säger landstingsrådet Maria Aspers, mp.

Landstingsdirektören fick redan för ett tag sedan i uppdrag att ta fram förslag på hur vården ska se ut i framtiden och nu har man satt som mål att de ska ge besparingar på minst 150 miljoner kronor.

– Jag förväntar mig kraftfulla förslag. Och då handlar det inte om att slå ihop två hälsocentraler och dra ned på öppettiderna på familjeläkarjourerna, det krävs betydligt större saker, säger Ann-Margret Knapp, s.

Men det är förslag som kan bli minst sagt svåra att genomföra. Inte minst som miljöpartiet är emot alla former av centraliseringar.

Att s, v och mp får igenom skattehöjningen är inte heller givet. De har bara en röst mer i fullmäktige än oppositionen och för tre år sedan blev de nedröstade.

Majoriteten ville då höja skatten med 50 öre men det var oppositionens förslag på 32 öre som vann.

Mer läsning

Annons