Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets drottning på ständig Eriksgata

/
  • Barbro Holmberg har under sitt först år som landshövding gått in för att se så mycket som möjligt av länet, och träffa gävleborgarna.

Ett år har gått sedan Barbro Holmberg tillträdde som landshövding i Gävleborg. Almanackan är fulltecknad och somliga dagar är det möten, invigningar och föredrag från morgon till kväll.
Hur mycket jobbar hon egentligen?
Och vad tycker hon om sitt första år i länet?

Annons

Det har varit ett fantastiskt år, tycker hon själv, med ett jobb som är roligare än hon hade väntat sig.

– Det har jag aldrig tänkt på. Det är ju ett lite speciellt uppdrag, nu sitter vi i representationsvåningen, men Slottet är ju också min bostad. Det är svårt att dra gränser.

– Inte så många. Men det är kul, det är därför jag kan ha en sådan full almanacka. Skulle det kännas tungt skulle jag hålla mer på mina skuggade dagar, men jag är en sådan som tycker att det är roligt med människor och nästan alla saker känns roliga.

Men när hon fick samordningsuppdraget i Norrsundet suckade hon. Det kom tredje dagen på nya jobbet och kändes tungt.

Samtidigt är det en av de saker hon nämner när jag undrar vad hon har uträttat under sitt första år som landshövding. Förlorade jobb på fabriken ska ersättas med nya etableringar, helst i Norrsundet. Men arbetet pågår.

Det andra är det större samordningsansvaret, som ska mota arbetslösheten och lyfta kompetensen med nya utbildningar i länet. Därtill arbetet som chef för länsstyrelsen, med dagliga beslut.

Men det finns tid för annat också. När Arbetarbladet träffar Barbro Holmberg har hon nyss åkt Vasaloppets öppna spår för första gången. Det tog 11 timmar och 56 minuter.

– Det var jättetungt. Det vräkte ned snö hela dagen och jag hade väldigt bakhalt. Jag körde nio mil med bakhalt. Jag har åkt Tjejvasan och Halvvasan tidigare. Man måste ju faktiskt träna innan och nu äntligen bor jag på ett ställe där det är riktig vinter, säger hon.

– Man har ingen exekutiv makt. Det var mer förr, men som landshövding har man en unik position att driva frågor och starta opinion. Man har möjlighet att samla alla statliga myndigheter i länet och där finns det möjligheter att påverka.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, från Hamrångebygden, menar att landshövdingarna har vad som kallas mjuk makt.

De kan inte skicka några trupper, utan makten består mer i att de tar initiativ, sammanför människor, syns och hörs.

– Men det är inget som tyder på att den som syns mycket får mest uträttat, säger han.

Barbro Holmberg ser två viktiga uppgifter framför sig.

1. Att försöka lindra effekten av kristid i länet så att företagen klarar sig och människorna finns kvar när konjunkturen vänder.

2. Att få fler att flytta hit.

– Jag tror att den bästa resursen är människor själva, att de är stolta över sitt län. Om alla lyfter fram det får vi en enorm marknadsföringsresurs.

Hon vill gärna se fler som tar rollen som ambassadörer för sitt län. Något som hon sa när hon nyligen hyllade Idol-Alice, Bollnäskören från Körslaget och flera framgångsrika idrottare med en middag på slottet.

Men när Ockelboambassadören, som nyligen tog klivet in i kungafamiljen, förs på tal blir hon allvarlig.

– Vi ska inte exploatera två unga människors kärlek och använda det. Vi måste acceptera deras privata sfär.

– Jag har ju rätt bra inblick i hur besvärligt det kan bli för människor som får kämpa för att få ett privatliv, säger hon.

Just i dagarna är det ovanligt lugnt för Barbro Holmberg. Hon har semester och ska träffa sina barnbarn. Dottern Elin fick nyligen sitt andra barn.

Mer läsning

Annons