Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång skoldebatt när budgeten klubbades

Skolan är viktig. Den måste vi satsa på. Det var politikerna överens om vid måndagens stora budgetdebatt i kommunfullmäktige. Trätoämnet var däremot var pengarna ska läggas, centralt i kommunen eller ut på nämnderna.

Annons

Kommunfullmäktiges årliga budgetdebatt ägde rum på måndagen och blev en spretig historia. Många av de politiker som gick upp i talarstolen ville gärna tala sig varma om just sina hjärtefrågor. Det var kollektivtrafik, kultur, miljö, äldreomsorg, företagande, jämställda löner, folkhälsa, integration och några ämnen till.

Men mest av allt kom den politiska debatten att handla om lågkonjunkturen, arbetslösheten och skolan. Majoriteten med S, V och MP ju sedan tidigare presenterat sitt budgetförslag under rubriken ”skolan först”.

– Äntligen är vi överens om att skolan ska komma i första hand. Vi har sett i en lång rad år hur skolornas miljö och betygen har försämrats, sa Lena Ödéen (FP).

Resurser centralt

Enligt Carina Blank (S) handlar det om att hjälpa barnen att nå bra resultat och uppställda mål.

– Vi måste ge skolan sin rätta betydelse i samhället. Därför ska samtliga andra förvaltningar vara med och stötta skolan, sa hon.

I majoritetens budget avsätts 30 miljoner kronor centralt under så kallade utvecklingsinsatser och samverkansprojekt. Det handlar bland annat om utbildningsprojektet lärarlyftet och ett natur/teknikprojekt i samarbete med högskolan. De rödgröna anser att pengarna ingår i den sammantagna satsningen på skolan.

– Vi tycker inte att projekten tillhör kommunens kärnverksamhet. Vi lägger pengarna direkt till barn- och ungdomsnämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i stället, sa Inger Källgren Sawela (M).

Debatten kom också att handla om den ökande arbetslösheten som är en följd av lågkonjunkturen. Roger Persson (MP) påpekade att arbetslösheten bland ungdomar i Gävleborg nu har passerat 20 procent.

– Regeringens politik har gjort att fler hamnar utanför trygghetssystemen och socialbidragskostnaderna skjuter i höjden. Den viktigaste enskilda insatsen är satsningar på utbildning, sade han.

– Ingen i Sverige kommer att bli utförsäkrad. Allt annat är en myt. Nu tillhör man det försäkringssystem man ska tillhöra, saInger Källgren Sawela.

Mer läsning

Annons