Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på akuten - en del valde att åka hem

/

Patienter fick vänta i timmar på akuten i Gävle. Orsaken var ett hårt tryck med många patienter.
– Vi hade ett extremt läge med flera svårt skadade och några svårt sjuka barn, säger Charlotte Thorbjörnsen, vårdenhetschef, på akuten Gävle sjukhus.

Annons

I väntsalen satt andra patienter och väntade på att få hjälp. Charlotte Thorbjörnsen gick ut för att informera alla om att väntetiden kunde bli lång.

– Jag berättade att väntetiden kunde bli upp till sex timmar. Detta för att alla som ville ha hjälp skulle kunna åka hem om man kände att det skulle vara bättre att komma tillbaka på morgonen. Det är inte ovanligt att vi har hög belastning, och då brukar vi informera i väntrummet då vi tycker det är viktigt med information.

En patient som varit i kontakt med tidningen sökte hjälp för sitt barn. Föräldrarna valde här att åka hem innan barnet blivit undersökt.

– Vi åkte in till akuten för att vi misstänkte att vårt barn drabbats av RS-viruset, berättar mamman, som vill vara anonym. Men då får vi efter några timmar information om att det råder personalbrist och vi kommer att tvingas vänta till morgonen innan det kan bli någon undersökning.

Charlotte Thorbjörnsen menar att det måste blivit ett missförstånd.

– Någon personalbrist har vi inte. Men det var extrema förutsättningar under lördagskvällen.

Den förälder som tidningen pratat med fick senare ett telefonsamtal från akuten. Men betonade att man kände en stor oro för barnet eftersom det aldrig undersöktes.

Mer läsning

Annons