Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på beslut om dyr hästbegravning

/
  • Dyr och seg hantering. Catharina Eklund och Mats Wigren tvingades gräva ner sin häst innan beslutet kom. Hanteringen var alldeles för stelbent, menar de. Dottern Anna med hästen Lasse.

Ska det kosta nästan 1 600 kronor och behöva ta en vecka innan en död häst får grävas ner på den egna marken?

– Vi hade ingen aning om att det kostade så mycket pengar, och inte heller att det skulle ta en vecka för att få beslutet, säger Catharina Eklund, vars häst fick avlivas akut.

Annons

Catharina Eklund och hennes man Mats Wigren hittade sin häst Älvita B liggande i boxen. Det 24-åriga stoet kunde inte resa sig upp.

Ägarna misstänkte kolik eller tarmvred, så veterinär tillkallades omgående. Efter undersökningen konstaterades att Älvita hade tunntarmsvred med total förstoppning, och utifrån hästens ålder beslöt man att avliva henne.

Avlivades utomhus

Älvita fick somna in utomhus, eftersom det skulle bli svårt att få ut henne ur stallet efter avlivningen. Ledsen och bedrövad ringde sedan Mats Wigren till länsstyrelsen för att höra vad som behövdes för att få gräva ner hästen hemma.

– De var väldigt tillmötesgående. De trodde inte att det skulle vara några problem, och att jag kunde få tillståndet från bygg och miljö i efterhand, berättar Mats.

Karta med kryss

Bygg- och miljöförvaltningen tittade på en karta var Wigrens fastighet var belägen. Det var utanför allmän bebyggelse, och inte i närheten av någon vattentäkt. Men något tillstånd kunde de inte ge. Först skulle en karta markerad med kryss lämnas in.

– Det gick inte att maila in, konstigt nog, det skulle finnas på ett papper, säger Catharina. De markerade platsen på en karta och postade brevet omgående.

Stod inte ut

Mats och Catharina kunde dock inte stå ut med att ha sin döda häst liggande på gården, så de grävde samma dag ner Älvita på den plats de angett på kartan.

Det tog en vecka för dem att få beslutet. Detta trots att det tydligt står i förvaltningens egna regler att nedgrävning ska ske snarast efter avlivning. Dessutom fick de en kostnad på 1 582 kronor för den så kallade tillsynsavgiften.

– Hade de inte kunnat ringa och meddelat oss i alla fall? De visste att vi väntade på ett snabbt besked, menar Catharina. Hade det varit sommar med värme och flugor, så hade det aldrig gått.

Den handläggare som anges i beslutshandlingen visar sig vara felaktig, när AB ringer upp. Det är i stället miljöinspektör Karin Boman som är ansvarig.

Saknar datum

Boman blir förvånad när det dessutom visar sig att något datum för beslutshandlingen inte finns angiven. Det måste ha blivit något fel, det brukar komma automatiskt, förklarar hon.

Enligt henne skickades svaret ut så snart de handlagt ärendet, som bedömdes ta två timmar, därav kostnaden, 1 582 kronor.

– Det måste vara postgången som orsakat förseningen, vi skickade beslutet samma dag ärendet diariefördes, säger Boman.

Catharina Eklund och Mats Wigren är besvikna på att allt tog så lång tid. Bygg och Miljö visste att de väntade på svar, och hade kunnat ringa dem, anser de. Att det dessutom kostade nästan 1 600 kronor var en överraskning.

Mer läsning

Annons