Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på lönerna efter konkurs i byggföretag – "Vissa konkurser är lite speciella"

/

Två månader efter konkursen i det tidigare Gävleföretaget kan konkursförvaltaren till sist betala ut de statliga lönegarantierna.
– Vissa konkurser är lite speciella. Det här är en sån, säger Lars la Fleur om konkursen i Uppsala Snickeri och Entreprenad.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om konkursen och förspelet då bolaget drevs av Gävleföretagaren Valan Frölander.

I normala fall brukar konkursförvaltaren kunna betala ut innestående löner så gott som omgående, med stöd av den statliga lönegarantin.

I det här fallet saknades de underlag som behövdes och det har varit krångligt och tagit lång tid att få fram handlingarna.

Åtta personer hade lönefordringar med stöd av LO-TCO Rättsskydd. Det var också facket, via rättsskyddet, som i november i fjol krävde att bolaget skulle försättas i konkurs. I mitten av januari togs beslutet i Uppsala tingsrätt.

– Alla får inte betalt och en del får avslag på delar, säger konkursförvaltaren Lars la Fleur.

Läs också: Byggfirma i Gävle i konkurs när arbetarna inte fick ut lönerna

En regel är att fordringarna inte får gälla löner som skulle ha betalats ut tidigare än tre månader före konkursansökan.

I något fall har la Fleur kommit fram till att det kan antas att lönerna redan betalats ut.

– Men om det är tveksamt ska man ändå besluta till den anställdes förmån i första hand, säger han.

Nu skickas konkursförvaltarens beslut till länsstyrelsen som sköter administrationen med löneutbetalningarna. Det kan dröja upp till två veckor till innan de berörda har pengarna på sina konton.

För drygt en vecka sedan skulle det hållas edgångssammanträde i tingsrätten, då tillgångar och skulder skulle fastställas. Men bolagets företrädare dök inte upp, så nu krävs ett nytt möte. Enligt bouppteckningen är bristen i konkursboet drygt 2 miljoner kronor, varav drygt en miljon är leverantörsskulder.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Mer läsning

Annons