Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer för plats på äldreboende

Det tar för lång tid för gamla att få plats på boenden i Gävleborgs län. Värst är det i Sandviken och Ljusdal. Men trenden håller på att vända.

Annons

Första kvartalet i år var det 74 äldre personer i länet som inte fått plats på ett boende i tid – det vill säga inom tre månader efter att kommunen beviljat dem en sådan.

I vissa fall har människor fått vänta i över ett år på att få komma till boendet, trots beslut. Då har det oftast handlat om att kommunen inte kan uppfylla de äldres särskilda önskemål, som när ett par vill bo tillsammans.

Birgitta Hänninen på Länsstyrelsens sociala enhet bekräftar att det är platsbrist i flera av Gävleborgs kommuner.

– Inte minst Sandviken har haft problem med det här, säger Birgitta Hänninen.

Sandvikens kommun har under årets första kvartal rapporterat in att 24 äldre inte fått plats inom tre månader efter beslut. Problemen rör såväl korttidsboenden som permanenta platser.

– Det här drabbar förstås både de äldre som behöver vård och deras anhöriga, säger Birgitta Hänninen, men berättar samtidigt att antalet fall som inte verkställts ändå halverats i Sandviken sedan sista kvartalet förra året, då 48 personer inte fick sin plats i tid.

En rapport från Socialstyrelsen visar att problemet med att få plats i tid är stort i hela Sverige. Kommunerna är också dåliga på att tillgodose individuella behov hos dem som söker boende. Men det börjar se bättre ut för de äldre sedan en del kommuner tagit tag i problemen.

De Gävleborgskommuner som är bäst på att tillgodose behoven är enligt Birgitta Hänninen Gävle, Ockelbo och Ovanåker, där alla eller den absoluta merparten av beslut blir verkställda.

Mer läsning

Annons