Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långivare kräver 15 procent – i månaden

Ett privat lån med krav på 15 procents ränta i månaden verkar vara bakgrunden till en polisanmälan om misshandel och övergrepp i rättssak. Det var i fredags som en 42-årig kvinna på Drottninggatan i Gävle ska ha attackerat en av de kvinnor hon kräver på pengar.

Annons

En 31-årig kvinna tog sommaren 2008 två lån på 10 000 kronor från 42-åringen. När 42-åringen inte var nöjd med betalningen lämnade hon i höstas ärendet till kronofogden som i sin tur överlämnade fallet till tingsrätten.

I en inlaga till Gävle tingsrätt kräver hon via sin advokat att 31-åringen ska betala tillbaka lånet med 15 procents ränta – per månad! I januari hade räntan på lånet hunnit stiga till 9 935 kronor. Nu har det gått ytterligare ett par månader.

Räntan på 15 procent i månaden finns inte med i skuldebrevet utan bygger enligt 42-åringen på en muntlig överenskommelse. 31-åringen skriver i sin tur till tingsrätten att räntesatsen 15 procent gäller årsränta, inte månadsränta. Hon hävdar också att hon har betalat tillbaka hela skulden med ränta, samt i oförstånd ytterligare några tusen, som hon nu kräver tillbaka.

Men 42-åringen står på sig och kräver hela beloppet med den höga räntan tillbaka.

När det andra 10 000-kronorslånet togs bevittnades lånehandlingen av en 38-årig kvinna, som också gick i borgen. Därmed riktas kronofogdens krav även mot henne.

Och det är 38-åringen som står bakom en polisanmälan om misshandel på Drottninggatan i fredags. Enligt henne attackerades hon då av 42-åringen och syftet ska ha varit att få henne att avstå från att vittna till förmån för 31-åringen i den kommande förhandlingen i Gävle tingsrätt.

I polisanmälan rubriceras brottet som övergrepp i rättssak, som är den brottsbenämning som gäller den typen av påtryckningar. Polisen har ännu inte inlett någon utredning om den händelsen.

38-åringen fick en skada i ansiktet och skjutsades av polisen till sjukhuset för vård.

Tvistemålet ska upp till en första förhandling i Gävle tingsrätt i maj.

De två lånen på 10 000 kronor vardera skulle betalas tillbaka inom ett halvår. Då skulle skulden per lån med 15 procents månadsränta ha stigit till 19 000.

Det ger en årsränta på 180 procent.

Mer läsning

Annons