Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga gäster flyttar in

/
  • Filippa får sin lunch. Bananer är en väldigt omtyckt frukt, speciellt de gröna bananerna. Reine Hansson förklarar att älgarna helst inte ska äta äpplen eftersom äpplena kan jäsa i munnen på älgarna och blir alkohol. Då blir älgarna fulla

Elwira och Filippa, från Hammarstrand i Jämtland har i dagarna flyttat till Gävle och är i nuläget inneboende hos älgtjuren Dennis med familj på Kybacka Älgpark i Rörberg.
– Vi har letat efter en ny älgko till vår älgtjur Dennis under en längre tid, men nu har han två i stället, säger Cecilia Hansson, djurskötare

Annons

Under veckan flyttade två älgkor från Vättabergets vilthägn i Jämtland till Älgparken i Gävle. Med de nya älgkorna får Kybacka Älgpark sammanlagt sex älgar varav tre ungar.

– Hägnet i Jämtland ska renoveras, därför är Elwira och Filippa här. Och vi letade efter en ko till vår tjur så det här passade bra, säger Reine Hansson, djurskötare.

Känsliga djur

Älgkorna ska stanna kvar i Älgparken fram till nästa vinter. Sedan kommer Elwira och eventuellt en ungtjur att flytta från Kybacka upp till Jämtland igen.

Älgar är känsliga djur och att transportera dem kräver mycket arbete. Detta projekt genomfördes med hjälp av Länsstyrelsen Gävleborg.

– Det här är ett projekt som har planerats under en längre tid. På länsstyrelsen tog de hand om det teoretiska, så som regler och lagar, och vi tog hand om det praktiska eftersom det är vad vi har erfarenhet av, säger Cecilia Hansson

Båda Elwira och Filippa har snabbt anpassat sig i den nya parken.

Snälla, duktiga och tama, så beskriver skötarna de nyinflyttade gästerna.

– I den här årstiden bestämmer älgkorna, så när Elwira och Filippa kom hit sa de till Dennis ”du grabben, nu är vi här så nu är det vi som bestämmer”, säger Reine Hansson och skrattar.

Mer läsning

Annons